В 28-те регионални управления по образованието работят 612 души

С 15% се увеличават възнагражденията на служителите на регионалните управления по образованието. Промените влизат в сила със задна дата – 1 август. Това реши Министерския съвет.

Разходите на регионалните управления по образованието за тази година се увеличават с 878 900 лв. Тези средства ще отидат за повишаване на доходите на служителите. Общата им численост в 28-те РУО-та е 612 души.

Увеличават заплатите на служителите на НОИ, ангажирани с овладяването на последствията от COVID-19

„С решението се цели привличане и оставане на служители, които имат пряко отношение към организацията и контрола на учебния процес в условията на епидемичната криза, както и повишаване на мотивацията им. След въвеждането на извънредната епидемиологична обстановка в страната служителите от РУО организират, координират и подпомагат обучението на учениците от разстояние в електронна среда, както и контролират дейността на училищата и на детските градини. Друга тяхна задача е да си сътрудничат, с местните власти при контрола на спазването на противоепидемичните мерки след отварянето на детските градини през май 2020 г. и тяхното безопасно функциониране”, уточниха от пресслужбата на МС.

Минималният размер на обезщетението за безработица става 12 лв на ден

Служителите на РУО организираха безопасното присъствено провеждане на външното оценяване след седми клас и държавните зрелостни изпити след дванадесети клас в условията на пандемия. Предстояща задача пред регионалните управления на образованието е създаване на условия за нормално започване на новата учебната година при спазването на указанията на здравните власти за предпазване на децата, учениците и персонала в институциите от епидемията от коронавирус”, заключават от там.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.