Той ще се прави с назални или назофарингални проби

Швейцарската фармацевтична група "Рош" получи разрешение за дистрибуция в САЩ на диагностичен тест, откриващ и разграничаващ вируса на COVID-19 от вирусите на грип А и В, съобщи БТА.

Руската ваксина срещу COVID-19 вече е в болниците

Диагностичният тест SARS-CoV-2 & Influenza A/B беше одобрен от американското Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата по процедурата за разрешения в спешен режим. Той ще е наличен и на пазарите, приемащи маркировката СЕ (произведено според европейските стандарти за здраве, безопасност и опазване на околната среда), уточни швейцарската групировка.

"С приближаващия грипен сезон, новият тест е особено важен, защото SARS-CoV-2 и грипните вируси могат трудно да бъдат разграничени само на база на симптомите", заяви Томас Шинекер, генерален директор на диагностичното подразделение на "Рош".

Франция затвори 22 училища заради коронавирус

Тестът се прави с назални или назофарингални проби. Обработва се с машини Cobas 6800 и 8800, които са много разпространени в болниците. Те могат да осигурят до 96 резултата с него за три часа. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.