Историческата промяна влиза в сила от 2024 г.

Историческа промяна в раздаването на „Оскарите”. Най-престижните кино награди вече ще отиват само при филми с полово, религиозно и расово разнообразие. Новите правила на Американската академия за филмово изкуство предизвикаха смут и противоречиви реакции в Холивуд.

Наистина сериозен скандал се задава в меката на киното. За да бъде една лента номинирана за „Оскар” в най-престижната категория „Най-добър филм”, тя ще трябва да отговаря на поне два от определените 4-ри основни стандарта. В актьорския състав, сюжета или техническия екип на продукцията задължително ще трябва да присъстват определен брой хора от различна раса, с различна сексуална ориентация и такива в неравностойно положение и физически увреждания.

Новите правила влизат официално в сила през 2024 година. Още от 2022-ра обаче кандидатите за златната статуетка ще трябва да представят конфиденциален доклад за наличието на разнообразие сред актьорите и екипа. Те обаче няма още да са задължени да покриват минималните изисквания.

Индустрия с повече трансексуални, азиатци, латино и афроамериканци, а също и с повече хора с физически недъзи. Такъв трябва да е поне един от актьорите в главна или значима поддържаща роля. Такива трябва да са и най-малко 30% от всички актьори във второстепенни роли. Директорите на Академията обясниха решението си в обща позиция.

„Вярваме, че тези стандарти за включване в номинациите ще бъдат катализатор за дълготрайна и коренна промяна в нашата индустрия”, заявява от Академията.

И докато новото поколение кинотворци засега запазва мълчание, то старото разкритикува промените. Актрисата Кърсти Али ги определи като „чиста диктатура”, актьорът Джеймс Удс като „лудост”, а изигралият „Супермен” Дийн Кайн написа, че единствен критерий трябва да е кой наистина е най-добрият филм. Според кинокритиците у нас Академията отдавна раздава статуетките на този принцип. 

„Допреди време беше негласна диктатура на политическата коректност на тези расови и джендър квоти. Вече тази радиоактивна расова джендър идеология, която цели допълнителното разделяне на западното общество, вече стана официалната идеология на наградите”, коментира Влади Апостолов.

А това можело да доведе до ново противопоставяне  - този път между отделните маргинални групи, получили повече власт от Академията.

„Това, което можем да очакваме - лобито на гей непредставените хора се обръщат срещу лобито на чернокожите, които пък ще воюват с лобито на транссексуалните и всичките ще се оплакват защо няма достатъчно филми с гейове, чернокожи, мюсюлмани, индианци. Ако например една година има повече „Оскари” за филми с жени, какво правим с трансджендърите? Официална, нормативно предписана война на малцинства”, смята Влади Апостолов.

Европейската филмова индустрия няма да пострада от промените, твърдят режисьори.

„Америка е друга страна, с друга история - има огромна дискриминация върху чернокожи, върху индианци, може би това е техният комплекс, който се развива сега пък в обратната крайност”, смята Виктор Чучков.

Новите правила обаче не трябва да пречат на творците да изразяват свободно идеите си.

„Това също по някакъв начин е дискриминация на автора - ти да му кажеш какво да снима, с кой да снима. Напомня на времето на комунизма, ние сме го изживявали, когато също се изискваха партийни линии и идеологии да се вкарват във филмите. Това е едно задушаване според мен”, Виктор Чучков.

Следващата церемония през 2021-ва ще бъде последната преди новите стандарти да влязат в сила.

Най-силното послание на филмите идва, когато застанат зад благородна кауза, твърди Чучков. Затова на 14-ти септември последната му лента „18% сиво” ще бъде показана на „Sofia Summer Fest ” с благотворителна мисия. Парите от всички продадени билети ще отидат за лечението в Турция на кинотворецът Валентин Маринов – Пело.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.