Те отправиха исканията си към министър Танева

Повече субсидии поискаха зеленчукопроизводители от Петричко на среща със земеделския министър Десислава Танева. Според тях заради слабото финансиране те не са конкурентоспособни дори на гръцките си колеги. Производителите се оплакаха най-вече от неравномерно и несправедливо разпределение на държавните субсидии.

Животновъдите ще получат 82,5 млн. лв. подкрепа

"Държавата се прави на луда, ние им искаме пари, за да си купим газ, те дават на кравари, овчари, картофаджии, директно им плащат кредитите. Нас не ни броят, ние сме у друга държава, ние сме у Северна Гърция. Поне ако сме там, ще получаваме повече субсиди”, смята Велин Георгиев, собственик на оранжерия.

Според производителите земеделието е в будна кома, защото отдръпването от сектора е масово. Министър Десислава Танева заяви, че е важно нивото на директната европейска помощ към земеделските стопани у нас да се повиши.

Ще има ли ефект идеята безработни да помагат в земеделската работа?

„Нас ни дели 20 км от Северна Гърция, където се произвеждат домати. Разликата в подкрепата обаче е в пъти. България не е страна, която да може да си позволи да компенсира това, защото не може да бъде дадено само за производителите на Петрич”, каза тя.

Танева подчерта, че за българските производители е трудно да се организират и да доставят достатъчно големи партиди продукция в хранителните вериги, а доброто взаимодействие между двете страни ще бъде сред приоритетите пред министерството в следващите месеци.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.