Вижте каква е тя

Хората с наднормено тегло боледуват по-често от сериозни заболявания – от диабет и инсулт до различни видове рак. Изследване на канадски учени, обаче, доказа, че това невинаги е така. Излишните килограми не повишават риска от смърт, освен ако не са съпроводени с други нарушения на обмяната на веществата. В някои случаи дори наднорменото тегло може да бъде полезно, пише БГНЕС.

Какво може да предотврати затлъстяването при децата

През последните няколко години затлъстяването се свързва не само с появата на диабет, високо кръвно налягане и рак, но и с влошаване на когнитивните функции.

Учени от университета в Кеймбридж установиха, че епизодичната памет работи по-зле при младите хора с наднормено тегло, отколкото при по-стройните им връстници. Освен това има доказателства, че при хората с наднормено тегло съществува по-висок риск от преждевременна смърт.

Времето на хранене оказва огромно влияние

Канадски експерти обаче отбелязват, че във всички тези случаи става дума не толкова за затлъстяване, колкото за метаболитните нарушения, които са го провокирали. Излишните килограми - известни като метаболитно здравословно затлъстяване, сами по себе си не увеличават риска от ранна смърт.

По данни на СЗО, почти един милиард жители на Земята са с наднормено тегло. И именно те имат по-големи шансове да надживеят връстниците си с нормална телесна маса, стига, разбира се, да нямат някакви сериозни хронични заболявания.

До такива независими изводи достигнаха японски и датски учени. Дългогодишни наблюдения показали, че преждевременната смърт при хора с наднормено тегло се среща по-рядко, отколкото при стройните, прекалено слабите или дебели хора.

Разбира се, въпросът е свързан и с качестото на медицинското обслужване. Такива хора търсят по-често лекарска помощ заради страничните ефекти от наднорменото тегло – високо ниво на холестерин или кръвно налягане. А съвременната медицина вече знае как да се справя ефективно с тези проблеми. Все пак резултатите от изследванията не означават, че затлъстяването е от полза за организма като цяло, предупреждават учените.

Датски учени описват случаи на така наречения парадоксален имунитет, при който установили с 40% по-ниска смъртност при хора с наднормено тегло, претърпели спешна медицинска или хирургическа интервенция, отколкото по-слаби пациенти. Смъртността при хора със затлъстяване била с 50% по-ниска.

Затлъстяването влошава състоянието на заразените с корованирус (ВИДЕО)

Авторите на проучването допускат, че причината е големият запас от енергия при по-голяма телесна маса, който може да бъде от полза при остри заболявания. Затлъстяването е свързано с хроничното стимулиране на имунната система, което означава, че организмът определя и неутрализира по-добре възбудителя на заразата.

Излишните килограми помагат и при някои злокачествени заболявания. Парадоксът се обяснява с факта, че затлъстяването е свързано с имунната система.

При натрупването на мазнини в организма се появява възпаление и се увеличават Т-лимфоцитите с рецепторти PD-1. С тяхна помощ туморът потиск имунитета, но именно на тези клетки въздействат и така наречените инхибитори на контролни точки – препаратите срещу рак, за чието разработване през 2018 г. бе присъдена Нобелова награда.

Когато с такива медикаменти се лекува пациент с наднормено тегло, при неко рязко се увеличава активността на Т-клетките, в резултат на което собственият имунитет атакува тумора и той намалява, докато не изчезне напълно.

Какво представлява кето диетата на Атанас Узунов?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.