Данните са от проучване на университета в Северна Каролина

Затлъстяването удвоява риска от болнично лечение след заразяване с коронавирус. Данните са от проучване на университета в Северна Каролина. Според изследването дори потенциалната ваксина срещу вируса щяла да бъде по-малко ефективна при хората с наднормено тегло.

Красимир Панчаревски е на 23 години от Благоевград. Не вярва, че излишните килограми могат да усложнят състоянието му, ако се зарази с коронавирус.

„По принцип не се притеснявам, защото досега не съм боледувал от нищо сериозно, освен някакви настинки”, сподели мъжът.

Лекар: Кръвната захар на диабетици, заразени с COVID-19, трябва да е близка до нормалните

Според експерти обаче наднорменото тегло може да се окаже факторът, който да усложни състоянието на заразен пациент.

„Медицината казва, че затлъстяването, което е тип „ябълка” – тогава, когато в талията сме най-кръгли, е рисково. Може да се стигне до хоспитализация, до тежки пневмонии и до летален изход”, заяви общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

„Проблем е, че се създава стрес на всички органи и системи и по този начин се възпрепятства правилното и бързото излекуване от всякакъв вид инфекции”, каза специалистът по хранене и диететика  Анна Йорданова.

Диетолог: Наднорменото тегло също е рисков фактор за коронавируса

Оказва се, че и потенциалната ваксина срещу COVID-19 би подействала различно на онези, които имат проблем с килограмите.

„Тези хора имат променен имунен отговор. Той не е като на хората с нормално тегло”, каза Николова.

Междувременно Красимир разказва, че дори ваксината срещу вируса не би могла да го накара да промени хранителните си навици. Това обаче може да се превърне в сериозен проблем.

А освен на това какво ядат, хората трябва да обръщат внимание и на това какво пият. „Добре е да се избягва алкохолът, независимо от неговите дезинфекциращи свойства. Просто се повлияват отново съдовете, от което страда и имунитетът”, каза още Йорданова.

„Няма инфекция, която да не протича по-тежко при хора, които са дебели, които имат инсулинова резистентност, която пък води до диабет. Трябва да се борим с наднорменното тегло, за да бъдем здрави”, заключи Николова.

Репортери: Николай Беремлийски, Антон Чавдаров

Децата са рискови за разпространението на коронавируса

Прокуратурата започва проверка във връзка с починалия с коронавирус абитуриент

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.