Това показва ново проучване в САЩ, направено на прага на новата учебна година

Децата са рискови за разпространението на коронавируса. Това показва ново проучване в САЩ, направено на прага на новата учебна година.

Вече няколко мащабни изследвания доказаха, че децата боледуват по-леко от COVID-19. По-нови трудове обаче показват колко заразни могат да са младите, дори и да нямат симптоми, предаде БТА. 

"Противно на очакванията ни, на базата на епидемиологични данни, децата не са пощадени от пандемията", каза д-р Алесио Фазано, директор на Центъра за имунологични и биологични изследвания към болница в Масачузетс, който е автор на новото изследване.

Родители настояват да се позволи и дистанционно обучение през новата учебна година

Д-р Фазано и колегите му установиха, че децата имат значително по-високи нива от вируса в дихателните си пътища от възрастните, приети в интензивни отделения. В изследването са участвали 192 деца и младежи - от бебета до 22-годишни, приети в спешни отделения с подозрения за COVID-19. 49 от тях са били заразени. Други 18 са включени в изследването заради диагноза мултисистемен възпалителен синдром, усложнение от COVID-19, което може да се развие няколко седмици след заразяването.

Резултатите показват, че децата са с голям вирусен товар (количество на вируса в кръвта), което означава, че са много заразни, независимо дали са се разболели, или не. "Има противоречащи си данни за степента, до която децата могат да са заразни", каза д-р Мерибет Секстън, специалист по инфекциозни болести от медицинския факултет в университета "Емъри", която не е участвала в изследването.

Друго изследване, публикувано в Списание на Американската медицинска асоциация миналия месец, установи, че по-големите деца, приети в болница заради COVID-19, имат същите нива на вируса в горните си дихателни пътища като възрастните, но по-малките са със значително по-големи количества.

Данни от други медицински екипи обаче се различават. Американската академия по педиатрия вчера актуализира препоръките си, за да бъде отразено, че "децата под 10-годишна възраст може да са с по-малка вероятност да се заразят и да разпространяват заразата, докато по-големите я разпространяват като възрастните".

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.