На този етап от МОН предвиждат от вкъщи да учат само децата с медицински проблеми

Родители предлагат нов начин за старт на учебната година. А именно - учителите, които по здравословни причини искат да преподават онлайн или деца, чиито родители не искат да ги пускат в клас, да минат изцяло на онлайн обучение. Те направиха и петиция, в която се настоява всеки да има право на избор.

Вчера в ефира на NOVA образователният министър обяви,че учебната година ще започне по традиционния начин.

Какви ще са правилата през новата учебна година?

Как ще започне първият учебен ден. Според планираното до момента, в клас няма да влязат само децата с хронични заболявания.

Как точно ще преминава техният учебен ден?

Какво успяхме да научим - в момента се обсъжда създаването на конкретен списък с диагнози, при които учениците ще трябва да си останат вкъщи. Идеята е, че децата с хронични заболявания имат отслабена имунна система и могат по-лесно да бъдат заразени. На този етап все още има много неясноти по този проект, които се обсъждат на работни срещи със здравното министерство. Окончателното решение вероятно ще стане ясно в края на тази или началото на следващата седмица.

Майка и учител. И в двете си качества Румяна Драганова, настоява родителите да имат право на преценка за това дали да пуснат детето си на училище, без значение дали имат хронично заболяване или не.

„В класните стаи, няма как да се осигури дистанция между децата, нито да се спазват така наречените препоръки на Министерство на здравеопазването както и на СЗО”, казва Лилия Стоянова, родител и учител.

Синът й е с ТЕЛК, заради нарушение в активността и вниманието.

„Мога да твърдя, най-отговорно, че работата в дистанционна среда, както завърши за него учебната година, тя не била в никакъв случай в ущърб, дори напротив, детето се чувстваше много по-спокойно, успяваше да се справи с поставените му задачи”, казва още Лилия.

Според педиатри, всяко дете с история на заболяването има нужните документи, при своя лекар и издаването на служебна бележка, която да го освободи от часове, ще бъде лесно. Но с важно уточнение - не при всички болни COVID-19 представлява по-голяма опасност, отколкото при здравите.

 

 

„Все пак зависи от самото заболяване. Има различни хронични заболявания и те крият различни рискове”, казва педиатърът д-р Ели Китанова.

Според директора на столичното 51-во училище - Асен Александров въвеждането на дистанционно обучение само за част от децата е трудно и почти невъзможно

„Учителят говори с учениците, успокоява ги, извежда ги на двора, дезинфекцира, води в междучасията, в същото време успокоява ги, в същото време контактува, с още 4-5 деца които от къщи са в интернет. Това няма как да стане, този учител няма как да се клонира”, смята Александров.

За да няма нужда от клонинги, по информация на NOVA един от вариантите на масата е да има конкретно училище или училища в страната, които да се занимават само с онлайн обучение на учениците. Колкото до настояването на родителите всеки сам да взима решение за детето си, предстои среща с образователния министър.

Репортери: Виктория Бояджиева, Благой Цицелков

Повече гледайте във видеото

Синдикат: Учебната година ще започне нормално

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.