При доброволците не са забелязани никакви симптоми и неблагоприятни реакции, сочат от ведомството

Специалистите не са отчели странични ефекти при доброволците, участвали в клиничните изпитания на ваксината срещу COVID-19, разработена от новосибирския център "Вектор", съобщиха ТАСС и БТА, като цитираха информация от Роспотребнадзор.

Първата партида руска ваксина тръгна към гражданите

"С изключение на незначителна и кратковременна (1-2 дни) болезненост на мястото на инжектиране у няколко доброволци, участвали в клиничното изследване на ваксината "ЕпиВакКорона", не са забелязани никакви странични ефекти. При доброволците не са забелязани никакви симптоми и неблагоприятни реакции след ваксиниране", се посочва в съобщението.

Русия отхвърли критиките за COVID-ваксината: Неоснователни са

От ведомството подчертават, че ваксината "ЕпиВакКорона" се отличава с висока степен на безопасност, обусловена от технологията на създаването й. Тя не съдържа жив вирус и създава имунитет с помощта на изкуствено синтезирани пептиди.

Руската ваксина срещу COVID-19 създала имунитет у всички доброволци

На 24 юли центърът "Вектор" получи разрешение от руското здравно министерство да проведе клинични изпитания върху доброволци на своята разработка, която е втората потенциална руска ваксина срещу COVID-19. Изпитанията започнаха на 27 юли върху двадесет доброволци, които бяха изписани на 8 септември. Директорът на Роспотребнадзор Анна Попова обяви, че клиничните изпитания на ваксината ще приключат на 30 септември, след което се пристъпва към етап на пострегистрационни изследвания. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.