Недоволство имаше и в други германски градове

Около 10 000 души присъстваха на митинг в баварския град Мюнхен срещу наложените мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Броят на демонстрантите беше два пъти по-висок от предварително регистриралите се за участие, съобщи полицията, цитирана от БТА.

БЕЗРЕДИЦИ В ПАРИЖ: Движението на „жълтите жилетки” поднови протестите

Подобни прояви бяха организирани и в други германски градове. Мюнхенският протест преминава мирно с 1400 полицаи на терен. Парадът през Мюнхен, който се проведе преди митинга, бе прекратен рано, след като привлече няколкостотин души, но почти никой не беше с маска.

В Хановер близо 1100 души протестираха срещу предпазните мерки, макар полицията да очакваше повече присъстващи. Наложи се организаторите на събитието да прекъснат за кратко парада из града, за да призоват протестиращите да поддържат социална дистанция и да носят защитни покрития за лице.

Десетки арестувани на антиправителствен протест в Беларус

В северозападния град имаше и няколко контрадемонстрации, организирани от лява младежка група и германската профсъюзна асоциация Де Ге Бе (DGB) под надслов „За защита на здравето и срещу конспиративните теории”.
Във Висбаден 150 души се включиха в протеста срещу антивирусните мерки, доста по-малко от регистрираните 3000. Около 50 присъстваха на бдение срещу десните на фона на нарастващото безпокойство около преобладаващото дясно присъствие на събития срещу антивирусните мерки.

СРЕЩУ ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА: Голи жени протестираха пред британския парламент

В седмичното си обръщение германският канцлер Ангела Меркел днес защити правителствените мерки по овладяване на вируса, но подчерта, че е склонна да обсъди въпроса.

„В нашата страна всеки е свободен открито да критикува тези правителствени решения”, каза тя. Свободата да се протестира мирно накара много хора да завиждат на Германия, коментира Меркел преди Международния ден на демокрацията на 15 септември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.