Обсъжда се и раздаването на надбавки за всички деца, независимо от доходите на семействата

Управляващите - с няколко сценария за увеличаване на пенсиите. До края на месеца трябва да стане ясно кой от тях ще изберат. Едната възможност е да бъде променена само минималната пенсия. Идеята е тя да стане 300 лева, но това няма да доведе със себе си до автоматично преизчисляване и на останалите пенсии.

50 лева добавка към пенсията и през зимата?

Опция 2 - увеличаване на всички пенсии, но под условие, че те са отпуснати до края на 2014 година. Индексацията ще стане спрямо средния осигурителен доход за страната през 2015  година.

И последният вариант - да продължи автоматичното изплащане на 50 лева бонус всеки месец към парите на пенсионерите. За плюсовете и минусите на различните варианти - потърсихме мнението на държавата, работодателите и синдикатите.

Ако бъде избран вариантът за промяна на всички пенсии, отпуснати до края на 2014 година, това ще засегне малко над 1 милион пенсионери. Сметката за бюджета ще е между 1,2 и 1,5 млрд. лева. Тази опция е най- правилна, според управляващите.

„Моето мнение като министър на труда и социалната политика е за преизчисляване на всички пенсии”, заяви Деница Сачева.

Жените ощетени с размера на пенсията

Във варианта, при който се увеличава само минималната пенсия, експертите видяха рискове.

„Ако застанат един до друг единият пенсионер, който коректно си е плащал осигуровките, и другият, който не го е правил – и двамата вземат една и съща пенсия заради административното увеличение на по-ниската пенсия, тогава коректният в собствените си очи започва да изглежда будала”, смята Иван Нейков - експерт и бивш социален министър

Според него  най-правилният подход е осъвременяване на всички пенсии. Но спрямо доходите от 2019 година, а не 2015.

„Колкото по-назад е направено осъвременяването, толкова по-бързо ножицата между стари и нови пенсии ще се отвори и отново ще трябва след 5 години да правим ново осъвременяване”, каза Нейков.

Синдикатите се обявиха срещу преизчисляването на пенсиите по такива правила. От КНСБ предупредиха в позиция, че този подход руши основни принципи на осигуряването. Работодателските организации на този етап се въздържат от позиция кой от вариантите е най-подходящ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.