Темата коментираха проф. Михаил Константинов и доц. Димитър Димитров

Машини и хартия в секциите с над 300 избиратели. Според президента това обезсмисля изцяло закупуването на машините и продължава да бъде предпоставка за изкривяване на вота. Мнение по въпроса изразиха математиците проф. Михаил Константинов – председател на „Информационно обслужване“, и доц. Димитър Димитров – политолог и член на ЦИК в ефира на „Неделята на NOVA”.

Как ще гласуваме и поставя ли се в риск честността на вота?

„В Европа машинно гласуване практически няма и за това има някакви причини. Ние ги игнорираме и ще си понесем последствията. Целта на то смесване е доста благородно – да няма хора, които да не могат да упражнят правото си на глас. 30% от българите не са пипали компютър, а машината за гласуване е точно това. Общо взето това е идеята е на смесеното гласуване”, обясни проф. Константинов.

Доц. Димитров изрази друго мнение по въпроса. Той смята, че у нас голяма част от населението не ползва технологиите.

Гласуваме по избор – или на машина, или с хартиена бюлетина

„Няма как технологията да не се промени. Решението да се ползват машини има около 10 години давност. Тогава е имало увлечение, всички са се надявали да има електронно гласуване. Сега вече всички знаят, че не е възможно”, каза той.

Те коментираха и поведението на политиците у нас и посланието, което то носи.

„Много неуспели политици се опитват да обяснят своята неуспешност с някаква външна причина. Малко са хората, които като загубят, си признават загубата и казват, е ще опитат отново. Феърплеят не е познат на политическия терен в България”, заяви проф. Константинов.

Целия разговор с  проф. Михаил Константинов и доц. Димитър Димитров гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.