Депутатите одобриха окончателно идеята на управляващите

На следващи избори гласуваме и с машини, и с хартиени бюлетини. Това решиха депутатите с окончателната промяна на текстове от Изборния кодекс. Хартиена бюлетина  и машина за гласуване ще има в секции с над 300 избиратели. В хартиената бюлетина номерацията с цифри пред имената на партии и коалиции, както и кандидати за депутати - остава. 

Депутатите решават окончателно как ще се гласува (ВИДЕО)

А депутатите събраха кворум на ръба - от 121 регистрирали се. БСП и ДПС не участваха в регистрацията. Опозицията има резерви към промените в изборното законодателство. От трибуната на парламента управляващи и опозиция взаимно се обвиняваха в опорочаване на изборния процес и спореха кой по-добре гарантира честността и прозрачността на вота.

Кворум на ръба, поименна проверка и 7 часа оспорвани дебати съпътстваха промените в Избирателния кодекс. От трибуната на парламента често се чуваха обвинения за опорочаване на вота. 

 

 

„Днес затвърждавате. Правите го в условията на протести, на улицата са стотици хиляди хора и какво искат те - те искат оставка на правителството и прозрачни избори”, заяви Корнелия Нинова.

„Искам да се обърна към Нинова, но нея пак я няма в залата- в малките места от БСП ви наричат Лукашенко с пола. Колеги от БСП, да ми говорите за честни избори, е просто извратено”, отвърна Евгени Будинов от ГЕРБ.

Как ще гласуваме на следващите избори?

В спора за честни избори позицията на ДПС е категорична:

„Този изборен кодекс ще се върне като бумеранг към този, който го е правил”, отбеляза Хасан Адемов.

В решението на опозицията  да не подкрепи отпадането на цифрите в интегралната бюлетина Обединените патриоти видяха желание за запазване на търговията с гласове по време на избори. А ДПС заподозря, че зад промените на Изборния кодекс стои премиерът.

В защита на изборните промени и на възможността за гласуване и с машини, и с хартиени бюлетини, се изказа председателят на парламента Цвета Караянчева.

 

 

„Машините, колкото и да са добри, могат да блокират и да се развалят. Какво правим, ако някоя машина, в някое селце, се развали. Който иска ще гласува с машина, който иска ще гласува на хартия. Много е лесно да се говори, че липсата на машини щяло да опорочи вота”, каза тя.

Смесената форма на гласуване - с машини и на хартия,  беше подкрепена с гласовете на 109 народни представители от ГЕРБ и ОП.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.