Коментар на депутатите Александър Иванов, Тодор Байчев и Александър Сиди

Ревизията на Изборния кодекс влиза окончателно на второ четене в парламента. Днес се очаква и протест пред Народното събрание по тази причина. До момента има съгласие по темата за машинния вот. Идеята е във всички секции с над 300 избиратели да можем да гласуваме и с машина, и с традиционната хартиена бюлетина. 

Във вторник Правната комисия отхвърли всички предложения на ГЕРБ, свързани с Великото народно събрание. Депутатите не одобриха и идеята на ВМРО за отпадането на номерата в бюлетините. Отхвърлени бяха и всички предложения на ДПС. Част от текстовете предвиждат, в случай на Извънредна епидемична обстановка, да можем да гласуваме два дни.

„Всички политически сили се обединихме около предложението да няма възможност да се гласува два дни по време на епидемична обстановка”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в студиото на "Здравей, България".

Ще гласуваме и с хартиени бюлетини, и с машини

По думите му желаещи за шеф на ЦИК има. „От ГЕРБ водихме разговори с доста отявлени юристи. Вчера беше срокът за предложения за всички парламентарни, извънпарламентарни политически сили, както и неправителствени организации. Интересното е, че нямаше предложения от БСП, от президента, никой не предложи Мая Манолова, Христо Иванов”, каза още Иванов. И допълни: „Ще стартираме процедурата наново и ще предложим нашата кандидатура. Към момента нямаме такава. Дадохме възможност на всички останали, които зовът, че няма да има честни избори, да предложат председател на ЦИК”.

Депутатът от БСП Тодор Байчев пък заяви, че те са категорично против начина, по който ще се провеждат изборите и отговорността, която се вменява на ЦИК. „Не можем да натопим някого, за когото предварително се знае че няма да си изпълни служебните задължения”, посочи той.

Правната комисия подкрепи промените на ГЕРБ за машинното гласуване

Относно машинното гласуване Байчев изрази тезата, че машинното гласуване предотвратява човешката намеса. „Законът изрично гласи, че трябва да има само машинно гласуване. Той не се изпълнява”, каза той.

„Когато имаме възможност да гласуваме и машинно, и на хартия ще дадем възможност на всички граждани да упражнят своето право на глас, защото още има такива, които не могат да се справят с машини. Предполагам, че във времето машините ще се превърнат в единствения начин на гласуване”, смята Александър Сиди от ВМРО.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си