Спомените на Търновската царица

40 години след заснемането на един от най-любимите български филми „Търновската царица“,  екипът ни се разходи с актрисата, изпълнила главната роля, из вековния град.

„Странно е наистина след толкова години да мине човек от тук, през тези стари улици, които вече са съвсем нови. Имаше повече романтика. А и бях много влюбена осен това”, разказва Камелия Тодорова.

„Търновска царица“ е филм, който разказва за любовта между един мъж, който търси пресечна точка между себелюбието и дълга си, и една жена, дръзнала са счупи стереотипите на времето си.

112 години независима България!

Героинята на Камелия Тодорова бързо грабва възхищението на търновци. А нейното е изцяло обзето от д-р Старирадев, чиято роля играе не кой да е, а Стефан Данаилов.

„Има някаква съдба. Точно когато снимахме тук аз наистина бях много влюбена. Влюбена във филма си, влюбена в партньора си. Сега в момента съм отново много влюбена. И това ме навежда на мисълта, че просто съдбата си е съдба. Това е било съдба да се случи този филм, да се случи тази роля, да погалиме тази котка и да се радваме на живота. Защото животът е обидно кратък, но много, много хубав. Този един месец няма да го забравя в живота си’, спомня си певицата.

И не само тя. До днес, когато се разхожда из калдъръмените улици на Търново, се намира някой, който да каже: „С обожание ви гледах просто! Бяхте разкошна, разкошна!”

Мила Георгиева е била дете, когато е участвала като статист във филма.

„Вас си спомням с красивите тоалети, с благото лице, с такова спокойствие, много беше хубаво”, разказва Мила Георгиева.

В разходката си Камелия Тодорова стига до Сарафкината къща - предпоследният пристан на Марина, който някога е била публичен дом. Но така и не остава. Различният й мироглед и дързостта в характера я водят към решението да помага на болни войници от холера с риск за своя живот. Защото както казват класиците „Човешкото милосърдие е първата и последна утеха за всички ранени "герои на съдбата".

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.