Честит празник!

България отбелязва 112 години Независимост. По традиция кулминацията на честванията е във Велико Търново. Там през 1908 г. княз Фердинанд прочита манифеста, с който България става суверенна държава. Прочитането му и тази година беше емоционално.

135 години от Съединението на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Прогласявам съединената на 6-и септември 1885 г. България за независимо българско царство. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ”, гласи част от прочетения Манифест.

 

 

Днес в цялата страна има официални чествания. Тази година заради COVID-19 обаче те са по-скромни или символични.

 

 

Велико Търново и днес е символ на желанието за самостоятелно и автономно развитие на държавата. Хиляди българи са по улиците на града, в който тържествата започнаха от рано сутринта. 

По традиция честванията започнаха в църквата „Свети Четиридесет мъченици”, където великотърновският митрополит освети бойните знаме на военния университет и знамена на училища и институции. След това актьори от Търновския театър направиха възстановка на събитията от 22 септември 1908 г. 

Празникът се пренесе на крепостта Царевец, където беше издигнато националното знаме. След това празничното шествие тръгна към центъра на Велико Търново.

 

В словото си кметът на Велико Търново призова за национално обединение. „От това сакрално място, за всички българи, апелирам към днешната политическа класа – обединете се, подайте си ръце. Не е време да се делим”, каза Даниел Панов.

В знак на признателност към предците ни бяха поднесени венци и цветя на паметника-пирамида, издигнат в чест на Независимостта.

Историк: С независимостта идва и голямата отговорност

В празничното шествие по улиците на Велико Търново се включи и председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева също призова разум и единение.

„Нека да бъдем обединени, нека си тачим празниците и бъдем независими”, заяви председателят на 44-тото Народно събрание.

„Искам да призова всички – нека да запазим един час мълчание и почит към всички наши предци. Всеки има право да казва мнението си, но нека този един час бъде за хората, които построиха съвременна България”, добави Караянчева.

След поднасяне на венци и цветя на паметника „Майка България” рота на Националния военен университет предложи на стотиците гости на празника шоу от строеви хватки с оръжие.

В София в 12:00 ч. пред президентството имаше тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

 

 

С вечерна заря-проверка продължиха чествания по случай 112 години от обявяването на Независимостта на България. На площад „Цар Асен Първи” ротите от Националния военен университет бяха приети от председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Скъпи сънародници, честит празник на всички. Да живее свободна и независима България. Обявяването на Независимостта преди 112 години е едно народно дело, народно усилие, което трае десетилетия. Народно усилие, в което участват не само най-смелите, но и най-умните наши предци. Пътят към тази историческа дата – 22 септември 1908 г., е предначертан от визионерите, участвали в борбата за църковна независимост”, каза в речта си председателят на Народното събрание.

По време на словото ѝ няколко души в публиката извадиха плакати и скандираха през цялото време „оставка”. Караянчева се обърна към тях с думите: „На вас, които викате „оставка”, също честит празник”.  

Тържествена заря-проверка във Велико Търново по случай 112 години от обявяването на Независимостта на България

Тържествена заря-проверка във Велико Търново по случай 112 години от обявяването на Независимостта на България

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 22 септември 2020 г.

 

Празничната програма завърши с аудиовизуален спектакъл „Царевград Търнов - Звук и светлина”. 

 

 

Репортери: Христо Калоферов, Мартин Георгиев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.