Това заявиха от Конфедерацията в позиция до медиите

Във връзка със спекулациите в някои медии, че през 2015 г. „скандално“ са напуснали КРИБ големите американски енергийни компании „Ей И Ес“ и „КонтурГлобал“, заради „лансираната от организацията идея за национализиране на бизнеса им в България“, бихме искали да направим опровержение и да заявим категорично, че КРИБ никога не е искала национализация на нечий бизнес в България. Искането за национализация на т.нар. американски централи беше направено от друга работодателска организация, без да е поискала и без да е получавала нашето съгласие за това, заявиха от Конфедерацията в позиция до медиите.

КРИБ: Опитите да бъде оказван натиск върху принципите ни сами говорят за своята абсурдност

Нашите призиви към правителството през последните години са насочени срещу непазарното спасяване на държавната „ТЕЦ Марица Изток 2“. Така например през месец февруари т.г. четирите работодателски организации КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обединени в АОБР, за пореден път сигнализирахме, че „ТЕЦ Марица Изток 2“ продължава да работи на непазарна цена и не се стреми да оптимизира разходите си, като посочихме за сравнение, че двете частни централи в Маришкия басейн са далеч по-ефективни.

КРИБ, ССИ и КНСБ признават правото на всеки да протестира, но не и да пречи на останалите граждани

В заключение можем да информираме, че диалогът с американските централи, който преди пет години беше нарушен, в момента е възстановен. Проведени са редица срещи с ръководството на „Ей И Ес“, първата от които с посредничеството и в присъствието на Американската търговска камара в България (АмЧам).

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.