Днешното гласуване премина почти без дебат

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт. Това означава, че Висшият съдебен съвет ще може да решава сам за така наречените "кариерни бонуси" на магистратите. 

Радев: Ще внеса моите предложения за промени в Конституцията след избори

Гласуването на законопроекта премина почти без дебат. Общо 144 депутати гласуваха "за", а 66 - против. Единствено изказване направи депутатът от „БСП за България“ Крум Зарков, който подкрепи президентските мотиви. „След като сам един магистрат е избрал да се кандидатира, да мине през процедура и да бъде избран за член на ВСС, той сам е преценил условията“, аргументира се Зарков.

Според него така мнозинството във ВСС ще може да наказва членове, в зависимост от това „дали харесва или не техните решения“. Зарков определи бонусите и като „политически мотивирани".

Президентът наложи вето на част от разпоредбите в Изборния кодекс

Промените, предложени от ДПС, бяха гласувани на 3 септември, но държавният глава върна част от тях, изразявайки несъгласие именно с „кариерните бонуси“.

Основната гаранция за независимостта на съда се изразява в това назначенията и повишенията на магистрати да се правят единствено въз основа на обективни критерии. Престоят им във ВСС не може да доведе до придобиването на качествата, които са необходими за заемане на по-висша длъжност, написа тогава президентът в мотивите си.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.