Той обяви това по време на обръщение към нацията

Нови политически стрели! Президентът Румен Радев обвини управляващите, че се опитват да си осигурят служебна победа на предстоящите избори.

Това щяло да стане през поправките в Изборния кодекс, който депутатите приеха преди дни. Държавният глава налага вето на част от текстовете. Как, според него е застрашена честността на вота?

Президентът заяви, че няма да прави собствена партия

За пореден път президентът Румен Радев разкритикува правителството. Tози път на прицел беше начинът, по който ще се гласува на предстоящите избори - това е и причината за наложеното вето. През миналата година парламентът взе решение за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. Сега според държавния глава гласуването и с машини и с хартия ще опорочи вота. Целта била една  - служебна победа на изборите. А според държавния глава  изборите са цитирам: фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред."

Последните промени в Изборния кодекс за гласуване на предстоящите избори и с машини и с хартия, както и ръчното преброяване - обезсмисля машинния вот, смята президентът.

 

 

„Тези решения трудно може да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите”, заяви Радев.

Той разкритикува и решението ЦИК да е отговорна за  наемането или купуване на машини за изборите. Това било бягство от отговорност на парламента.

„В същото време законодателя лишава ЦИК да обяви изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването, като изцяло вменява тази дейност на „Информационно обслужване” АД , пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанска дейност и предотвратяване на злоупотребите с монополизма и нелоялната конкуренция”, добави Радев.

ТЕЖЪК СБЛЪСЪК: Премиер и президент - за снимките в спалнята и шкафчетата (ОБЗОР)

Целта на управляващите, според него, е ясна: „Да гарантират служебната победа на предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава”.

„Промените на токова важни правила броени месеци преди изборите без реален дебат по същество и без детайлна оценка за въздействие са пример за непредсказуемост на държавната власт и държавното управление и отблъскват гражданите от урните”, каза още Радев.

Президентът не иска и с референдум да се решават въпроси, които сега са от компетенцията на Великото Народно събрание.

От ГЕРБ засега не коментират изявлението на държавния глава и наложеното от него вето върху  Изборния кодекс.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.