Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Допълнителните осем изтребители F-16, които правителството планира да купи, ще са на разсрочено плащане. Това коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Преговори с американската страна още няма, а само запитване. На международното военно изложение „Хемус” присъства и президентът Румен Радев, който призова кабинета за повече подкрепа за българската индустрия.

Каракачанов: Младите започват да осъзнават, че воинската професия е добра перспектива

България е отправила запитване до Държавния департамент на САЩ за придобиването на още 8 самолета F-16 през август.  Каракачанов уточни, че те са част от гласувания и приетият от страната ни проект за придобиване на 16 американски изтребителя F-16 Block70.

„Проектът е гласуван за 16 самолета. Първите осем са при тези условия. Следващите 8 ще са при различни условия. Надявам се и при различни цени”, каза той.

И допълни: „Не виждам цялата тази шумотевица защо беше вдигната. В края на краищата някои от народните представители, би следвало, ако не си спомнят какво са гласували, лесно могат да го проверят в деловодството на парламента”.

Договорът за новите 8 изтребителя на изплащане може да бъде подписан с американската страна през 2024 година, когато страната ни получи първите 8 самолета от сделката.

Запитан за колко време ще бъде разсрочено, Каракачанов отговори: „Различно. Въпросът е как следващите министри на отбраната ще проведат преговорите и какви условия ще договорят”.

Доброволната казарма мина на първо четене в парламента

България вече е получила оферти от няколко европейски и една американска компания за закупуване на 3D радари, които са част от наземното оборудване за новите изтребители F-16.    

С прелитането на два американски изтребителя F-16  над  Международния панаир в Пловдив беше даден старт на изложението за отбранителна техника „Хемус”. На него стана ясно, че въпреки кризата България бележи ръст в износа на отбранителната техника. Страната ни е спечелила от износа на специална продукция над 1 милиард лева миналата година.

„Очаквам и българската държава да подкрепя още повече тази индустрия чрез облекчени условия за производства и стимулиране на реализацията на продуктите, за да може нашият, военнопромишлен комплекс, да утвърждава своя авторитети  да разширява своето влияние на международните пазари”, заяви Румен Радев.

Преди началото на форума пред Международния панаир президентът беше посрещнат от две групи протестиращи. Едните се обявиха в негова подкрепа, а другите скандираха за оставката му

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.