Щабът съобщава актуална информация за коронавируса

България е на 8-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа. Това обяви на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов. По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев смъртността постепенно спада.

По данни на Националната информационна система за борба с COVID-19 през последното денонощие са потвърдени 286 нови случая. Направени са 4934 PCR теста. Общо потвърдените случаи у нас са 20 833, от тях 5374 са активни, а излекуваните са 14 643. 

„За периода 24-30 септември броят на заразените се е увеличил с 1550, а този на броя е 767. Хоспитализираните са със 110 повече, а тези в интензивни отделения - с 15 повече” каза здравният министър.

 

 

За страната към настоящия момент са определени 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус. 10,5 % от капацитета им е запълнен. Според Ангелов има риск за здравната система заради недостатъчния брой медици. 

Той коментира и ситуацията в училищата и детските градини. От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, учениците – 117, учителите в детски градини – 17, учителите в училища - 72, непедагогическият персонал в градините – 49, непедагогическия персонал в училищата - 20.

Под карантина са 4043 ученици и 116 учители в училища. Броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото, подчерта доц. Кунчев. 

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски отново подчерта, че най-ефективният начин за предпазване от коронавируса е носенето на маска. „Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи правилно и задължително в затворени помещения”, заяви той.

„Общо 96 военни са заразени, включително лекари и медицински сестри от ВМА. Има инфектирани и 10 курсанти", каза още ген.-майор Мутафчийски. 

По думите му ВМА е болницата, която е приложила най-много пъти лечение с плазма. „Тя е прелята на общо 19 души”, поясни той.

 

 

Кунчев обяви, че има тенденция за постепенно повишаване на заболеваемостта. По думите му изходът от заболяването зависи от това кога пациентът постъпва в болница, на второ място – възрастта му и на трето – придружаващите заболявания.

„Няма начин при една започваща втора вълна в Европа и повишение при нас, ние да отменим извънредната епидемична обстановка", категоричен бе здравният инспектор. 

 

 

„Трябва да свикнем да живеем с вируса и да спазваме мерките”, предупреди министър Ангелов. И призова за дистанция, спазване на хигиена и носене на маски. „Ще следим за спазването на тези правила и ще налагаме санкции”, категоричен бе министърът.

286 са новите случаи на коронавирус у нас

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.