До момента, само около 20% от малкия и среден бизнес е избрал доставчик

От полунощ над 300 000 малки фирми трябва да излязат на свободния енергиен пазар и да плащат ток по цените на борсата. До момента, само около 20% от малкия и среден бизнес е избрал доставчик.

Емил Коларов е собственик на заведения в София. Преди дни е избрал своя доставчик на ток и е преминал от регулирани на договорени цени. Все още не е сигурен дали сметките му ще тръгнат надолу. „Гледа се първо кой е доставчикът, мястото му на пазара, от колко години е на пазара, какви са му активите”, коментира той.

Петкова: До края на 2025 г. ще има пълна либерализация на енергийния ни пазар (ВИДЕО)

Преди да направят избора си е добре клиентите да прегледат офертите на няколко доставчика, а след това да четат договорите и между редовете, съветват експертите.

„Ако все пак предложат нещо със ситен шрифт на клиента, сме дали шанс в закона всеки един месец тези небитови потребители да сменят своя доставчик”, заяви Жечо Станков - зам-министър на енергетиката.

Това обаче може да се случи не по-късно от средата на следващата година, когато изтича и гратисният период. 

„Аз бих посъветвал да не постъпваме по български - в последния момент, а още от сега потребителите да проучат, да сключат договорите, защото ще видят още от първата фактура по-ниската сметка. Най-губо казано, може да се постигне намаление на цената между 15 и 20% от сметката”, коментира Павлин Павлов,  представител на фирма-доставчик.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Готов ли е бизнесът да излезе на свободния пазар на ток?

За тези, които още не са избрали доставчик, токът - няма да спре. Но цените остават на регулираните от държавата нива. След изтичане на крайния срок цените ще са далеч по-високи.

„Това горещо не го препоръчвам. Цената, която ще заплащат е по-висока от гледна точка на това, че ще попаднат в спешното отделение на електроенергетиката”, посочи Жечо Станков.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.