Критика от президента, министър Ахладова - доволна

Противоположни реакции за доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки на ЕС. Президент, управляващи и опозиция представиха различен прочит на написаното.

Държавният глава направи коментар за доклада във Велико Търново. Според Радев той е критичен не само за страната ни, но е и  самокритичен за Европейския съюз.

Българското правителството ще се съобрази с препоръките в доклада на ЕК

Положителен прочит на написаното направиха управляващите. Правосъдният министър Десислава Ахладова обяви, че страната ни ще продължи да работи по препоръките.

А от ДПС заявиха, че щом има критики, то докладите не трябва да спират. Държавният глава определи доклада като „критичен” за България.

„Докладът на ЕК констатира очевидни от години проблеми за българите, но когато коментираме този доклад трябва да си даваме сметка, че колкото и той да е критичен за България, толкова е самокритичен за самия ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция”, заяви Радев.

Президентът отново поиска оставките на кабинета и на главния прокурор. И коментира, какво ще се случи с ветото му върху промените в Изборния кодекс.

ДПС: Оценката на Брюксел за България е обективна

„Когато властта или стремежът за власт се превърне в стремеж за спасяване, тогава нещата стават неудържими. Можем да бъдем свидетели на всякакви стъпки”, добави Радев.

А анализът на Европа даде повод на правосъдния министър да представи идеята на кабинета за контрол над главния прокурор.

„Ние сме предложили един законопроект, който обаче искаме да бъде изчистен относно зависимостта, за да няма интерпретации. Например увеличаване на мандата – на този разследващ прокурор, който да не съвпада въобще с главния прокурор. Аз смятам, че той трябва да работи само по дела, които касаят главния прокурор и неговите заместници”, заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Според Движението за права и свободи оценката от Европа е обективна и полезна за страната ни.

„Докато има критика, тези доклади трябва да останат. Когато започнат само да ни хвалят, тогава докладите ще станат безсмислени. Не считам,че тези доклади са тежест на държавата, напротив това е помощ от нашите по-опитни партньори в Европа”, каза Хамид Хамид.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.