Поправките в Закона за закрила на детето бяха внесени от "ВОЛЯ"

Забраниха продажбата на наргилета и електронни цигари на деца под 18  години. Депутатите приеха промяната на първо четене в Закона за закрила на детето.  Дали се спазват от непълнолетните ще следят от МВР и Районните здравни инспекции. Като санкция за самите деца няма да има. Тя ще е за търговците. И пулмолози, и бизнеса подкрепиха забраната.

„Обемът въглероден монооксид, който поемат децата с наргилетата, води до блокиране преноса на кислород  до мозъка. В резултат на което те могат и да припадат”, обясни пулмологът София Ангелова.

Децата, които пушат наргиле, също развиват зависимост от никотина, предупреждава експертът.

„Обемът дим, който поемат децата пушачи в наргиле бара за времето, в което престояват в там,  е равен на дима от 100 изпушени цигари. Това в никой случай не означава, че цигарите са по-полезни от наргилето”, поясни Ангелова.

 Миналото лято с промени в Закона за здравето, Народното събрание одобри пълна забрана за употреба на наргилета от непълнолетни. Собствениците на наргиле барове подкрепят ограниченията, но срещат проблеми с прилагането им.

„За да спазваме един закон, трябва да нарушим друг закон. Иначе казано Закона за защита на личните данни. Молим да си кажат на колко години са. Доста често ни лъжат. Принудени сме по един или друг начин да ги преценяваме на външен вид”, каза Момчил Няголов, собственик на наргиле бар.

Така достъпът до наргиле минава през личната преценка на служителите. Затова от Асоциацията на заведенията ще искат среща с контролните органи.

Предстои гласуване на текстовете за забраната на второ четене в парламента. Трябва да стане ясно и дали  ще има и промени в реда, по който може да се проверяват лични документи.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.