Той беше избран с подкрепата на 119 народни представители

Парламентът избра Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Кандидатурата на досегашния говорител и член на комисията подкрепиха 119 народни представители, а 54 гласуваха „против“.

Предложението той да заеме поста формално дойде от Федерацията на независимите студентски дружества, но бе припознато от парламентарната група на ГЕРБ. Останалите партии в парламента не се възползваха от правото си да излъчат кандидатура за заместник на подалата оставка Стефка Стоева, с което на практика Андреев остана единственият участник в състезание.

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

В миналия мандат на изборната комисията Александър Андреев е участвал в работата ѝ по предложение на БСП. Против кандидатурата му гласуваха единствено депутатите от левицата, както и отделилите се от нея наскоро шестима души.

„Трябват ни 10 хил. машини, а сроковете ни притискат“, обяви по време на дебатите Надя Клисурска, според която новоизбраният председател не дава категоричен отговор на това дали машинният вот у нас трябва да се обезпечи със закупуване или наемане на технически устройства. Според нея той се крие зад колективната отговорност на комисията, която приема решения с две трети мнозинство.

Тръгва нова процедура за избор на председател на ЦИК

От ДПС обявиха, че подкрепят избора на Андреев, защото алтернативата да няма избран председател гарантира хаос в този важен държавен орган. Според тях обаче ЦИК няма да успее да се справи с прехвърлената ѝ отговорност за обезпечаване на машинния вот, тъй като не разполага със сгради, с достатъчна работна площ, както и достатъчно професионална администрация. „Стоварването на отговорността на друг е присъщо на случайно попадналите във властта“, разкритикува управляващите лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Александър Андреев е номиниран за председател на ЦИК

По-късно от БСП поискаха и конкретни отговори на няколко въпроса, адресирани към Александър Андреев. „Има ли нужда от още промени в Изборния кодекс? Колко точно машини ще вземе ЦИК? Те ще се наемат или купуват? Колко ще струва това на бюджета?“ – попита лидерът на левицата Корнелия Нинова, която подчерта: „Изборът на председател не е просто едно кадрово решение, той е цялостен процес, необходим за прозрачни и честни избори“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.