Първите пенсионери, които ще получават втора пенсия са жени

По-малко от година до първите пенсии, изплащани от допълнителните осигурителни фондове. Първите пенсионери, които ще получават втора пенсия са жени. Разчетите обаче показват, че размерът на допълнителната пенсия е нисък.

Обявиха докога ще има добавки към пенсиите

Първите 200 000 жени, които ще получават втора пенсия ще се пенсионират през септември 2021 г. Предварителните сметки показват, че около 17 000 от тях са правили вноска за втора пенсия по-малко от 20 г. Сегашната пенсионна система обаче работи от 2002 г. Заради това пенсиите им ще бъдат толкова малки и няма да стигнат за пожизнено изплащане.

COVID-кризата се отразила и на пенсионните фондове. Те очакват до края на годината да успеят да достигнат финансовите нива преди март. За последното тримесечие отчитат ръст от 605 млн. лв.

Борисов: По 50 лв. на пенсионерите, докато има пандемия, после - индексация

Детелинка Георгиева е собственик на магазин за цветя. Въпреки че има над 25 години трудов стаж признава, че не се интересува от това колко внася в задължителния втори стълб на пенсионното осигуряване.

„Много съм разочарована и не следя как стоят нещата. Мисля си, че или няма да доживея до тази пенсия, или, че тя ще бъде много смешна. Плащам си осигуровките и разходите, но въобще не мисля за пенсия”, споделя Георгиева.

Независимо, че очакванията първите допълнителни пенсии да са минимални, парите нямало да се изгубят и всеки ще получи заделеното.

„Те ще получат минимална пенсия плюс средствата в партидата си, които ще могат да им бъдат изплатени еднократно или разсрочено. Всичко зависи от техния размер”, обясни Владислав Русев от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Как ще се увеличават пенсиите - решават най-късно в началото октомври

В цифри – през есента на следващата година, първите пенсионерки ще получават втора пенсия в размер по-малко от 100 лева. Така може и да се стигне до ситуация, в която пенсията им от НОИ, плюс тази от частните фондове, ще е по-малка от получаваната от държавата.

Ако обаче сме работили повече и сме се осигурявали на реалните доходи, прогнозата е на края на кариерата си да взимаме като пенсия от втория стълб 20% от последната си заплатата.

„Каква би била пенсията, която ние ще изплащаме след 40 г. осигуряване при 5% вноска. Това в термина на заместващ доход е около 20% от последната заплата, която човек е получавал преди да се пенсионира”, каза Даниела Петкова от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Решават за увеличението на пенсиите до края на септември

Бизнесът настоява да се промени срокът за окончателното решение дали да държим парите си в частните фондове или в НОИ. Сега те могат да се местят най-късно пет години преди достигането на възрастта за пенсия.

„За да не бъдат ощетени хората, е добре да имат възможност до последния момент да избират дали да си прехвърлят вноските, или не”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.