Това показва ново проучване

Българите - разделени за евентуалната смяна на лева с евро.

Според проучване на агенция „Тренд” от месец септември, 67 на сто от хората очакват с въвеждането на еврото, цените на стоките да тръгнат нагоре. 59% от българите, пък, смятат, че това ще доведе до по-ниски доходи.

И все пак повечето българи смятат, че еврото е стабилна валута, а 27% определят единната парична единица, като най- стабилна от всички. Данните бяха цитирани на международна конференция „България в еврозоната - възможности и предизвикателства”.

3 месеца след влизане на България в чакалнята на Еврозоната, мненията  остават в двата полюса. Според прогнозите на експерти най-ранната дата левът да бъде сменен с евро е 2024 - та година.

В малък магазин за кафе и цигари в Хасково не очакват сътресения при въвеждането на еврото. Страховете на клиентите са дали като сложим другата валута в джоба, цените няма  да скочат нагоре. Дали ще вдигне цената на кафето, Георги Даскалов ще реши спрямо това за колко му го продават вносителите и доставчиците.

„Все пак аз смятам, че следващите 4 години ще бъдат доста интересни за нашата страна и всеки един българин трябва да бъде доста предпазлив, когато става дума за личните му финанси”, посочва Георги Даскалов.

Според евродепутата Цветелина Пенкова този страх не е основателен: „Данните сочат, че цените се повишават между 0,2 и 0,3 %, като най-високи повишения са наблюдавани в Италия - 0, 6 %. Това е незначителен риск, който може да бъде управляем, ако вземем мерки.”

Покупателната способност на българите няма да се понижи, смятат още експертите. Даже напротив.

„Ще се увеличи растежа, търговията инвестициите туризма и доходите на населението, няма нито една държава от Централна и Източна Европа, която е влязла в еврозоната и да е обедняла, всичките са забогатели”, заяви Николай Василев.

От социална гледна точка -  България ще има интерес от еврото само тогава, когато икономиката, производителността и доходите ни са сравними  с европейските.

„Ако чакаме само да приемем еврото и по този начин да станем някак си много богати - няма да се случи - само по себе си еврото няма да ни направи богати”, категоричен е Ивайло Калфин.

„Трябва да свикнем с мисълта, че членството ни в Еврозоната не е нова касичка за допълнителни средства които ще се изсипят  в страната, а преди всичко отговорностите и нови възможности”, заяви и Илияна Йотова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.