Вечерен час и солени глоби

Вечерен час и солени глоби във Франция. Новите крути мерки влязоха в сила в полунощ срещу събота в Париж и още осем големи населени места, след като страната достигна мрачния рекорд от 30 000 новозаразени с коронавирус за ден. 

Вечерният час засяга 20 милиона души, които няма да имат право да напускат домовете си в интервала между 21.00 и 6.00 ч.

Франция обяви извънредно положение заради COVID-19

Сред градовете, засегнати от мярката, са Марсилия, Лил, Лион, Гренобъл, Тулуза. Всеки който е навън по време вечерния час, трябва да има основателна причина за това. Глобата за нарушителите е 135 евро.

Въвеждането на извънредно положение ще позволи на премиера Жан Кастекс да възстановява действието на карантинни мерки като онези, действали в цялата страна от средата на март до средата на май по време на първата вълна на пандемията.

Президентът Макрон препоръча ограничаване на събиранията от частен характер до не повече от 6 души. Той каза, че няма да има ограничения за пътуване между регионите на страната, нито в обществения транспорт.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.