Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в Гоце Делчев

„Наблюдава се логистичен проблем по отношение на комуникацията между отделните лечебни заведение в различните области във връзка с COVID-19. Затова от другата седмица ще заработи Национален логистичен щаб, който ще бъде ситуиран в София. 24 часа в него ще работят хора на принципа на кол център". Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в Гоце Делчев.

„Държавата ще бъде разделена на 6 региона. Ролята на работещите ще бъде да компенсират всички дефицити, така че хората да получат помощ във всяка една точка, за няма хора, които да чакат да бъдат настанени, или да има нужда от "Ремдесивир" и да се чака разрешение", каза още той.

Затягат мерките срещу разпространението на COVID-19 по места (ОБЗОР)

Здравният министър обави, че има логистични затруднения по отношение на наличието на легла в болницата в Гоце Делчев. „Затова беше взето решение в болницата в Гоце Делчев да бъдат разкрити допълнително 10 легла, които да бъдат ситуирани на територията на вътрешното отделение. При изчерпване на тези нужди, пациенти да бъдат транспортирани в Разлог”, каза още той.

„По отношение на другите болници на територията на област Благоевград няма затруднения в наличието на болнични легла”, каза Ангелов. И допълни: „Проблемът остава персоналът – лекари и сестри, които да се грижат за пациентите в лечебните заведения и по-специално в Гоце Делчев, Сандански и Разлог".

По думите му има 2 предложения за решаване на проблема. „Едното е разрешаване на учащите се да стажуват в тези лечебни заведения и втората възможност е специализантите, които си карат стажовете в столицата, да могат да работят в болницата в Гоце Делчев и да помагат на своите колеги", посочи той. 

Проф. Балтов: COVID-19 е тунингован вирус, в който има лабораторен принос

По отношение на цялото състояние в областта има допълнителни мерки, които са въведени от кметовете в съответните общини, каза още Ангелов. „Целта на всички тези мерки в областта е намаляване на кривата на заболяваемостта и влизането в едни по-нормални числа, за да можем, ако това се случи, да посъветваме хората по-свободно да пътуват към Благоевград. Ако всички спазват мерките, очакваме заболяваемостта да спадне с около 30%”, посочи той.

Според него в момента има неглижиране на цялата ситуация. „Най-важната мярка е носене на маски на закрито", заяви още здравният министър.

„Този вирус не може да го борим с КПП-та. Може да го борим с мерки и с интелект, не със страхове. Трябва да го борим с дисциплина, да спазваме правилата. От днес нататък ще въведем безкомпромисен контрол във всяка една точка, в която може да има контролиращ орган. Няма да позволим на никой да си мисли, че може да бъде над правата на всички. Санкциите ще бъдат еднакви за всички, докато хората започнат да спазват мерките", посочи още той. 

Утре на заседание на експертните съвети ще се дискутира носенето на маски на открито, за което се обявиха много лекари и медицински сестри.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов съобщи, че може да бъде въведен вечерен час за учениците в община Гоце Делчев като поредната мярка срещу разпространението на коронавируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си