Нужни са средства за изграждане на специализирана спортна площадка

За съжаление, запомнихме софийския спортен маратон с това, че една от участничките беше избутана от друг състезател. Идеята обаче беше друга и то благородна - да се съберат пари за изграждането на специална площадка за деца с аутизъм.

Веси е една от многото деца, диагностицирани с “аутизъм”. За заболяването й, родителите й разбират, когато е на 2-годишна възраст. 

„Леличките в яслата ми казаха, че детето не изглежда нормално. Започнаха да го тормозят вербално и т.н. Казаха ми да го заведа на лекар, защото не изглежда добре. Аз я заведох на и там ни казаха диагнозата детски аутизъм. Това за едни родители означава преобръщане на целия живот на 180 градуса”, разказва Ангелина – майка на Веси.

ИЗКАЧВАНЕ С КАУЗА: За мисията на Христо Янев до Монблан и обратно

Животът на Христина също се преобръща, когато разбира за диагнозата на сина си– Виктор. „За тях възприятията и въобще всичко е по по-различен начин. Много им е трудно да бъдат в нашия свят и да се справят с тези ежедневни предизвикателства. И да наблегнем, че аутизмът не свършва на 18, тоест той е до живот”, казва тя.

До живот продължава и борбата на родителите за най-различни, на пръв поглед, елементарни неща - като това да имат къде да играят.

„Държавни общински центрове няма много, това също е голям проблем. Ние нямаме обособено място, където да извеждаме децата ежедневно. Не ги искат в училище, там преподавателите казват, че не могат да работят с тях”, коментира Христина.

„Нуждите на едно дете са много големи. Частните терапии са скъпи, те не са само логопед, те са психолог, ерготерапия, музико терапия, кончета… Водим я на всички тези неща, които си ги плащаме ние”, разказва Ангелина.

Откриха момчето с епилепсия и аутизъм, изчезнало след пороя в София

Затова Христина, Ангелина и други родители се обединяват в една обща кауза – да осигурят специална площадка за децата си. Ръка им подават от столично частно училище, където вече има паралелка за деца с аутизъм. Именно там от ръководството са намерили място за изграждане на специалната детска площадка. Но са нужни средства.

Вече са събрани малко над две хиляди лева от софийския спортен маратон. За всеки един от участниците, организаторите са дарили по левче. Но са нужни още около 14 000 лева. За родителите на деца с аутизъм, обаче това е непосилна сума.

Всеки, който желае да помогне, може да го направи по следния начин: 

Банкова сметка: 
Титуляр: Фондация за образователна трансформаци
УниKредит Булбанк
IBAN: BG48UNCR70001523858730

Още по темата гледайте във видеото.

Стажант-репортер: Диана Теодосиева 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.