По-голямата автоматизация рискува да създаде по-голямо неравенство в доходите

Напредъкът в технологиите за автоматизация заплашва значителен дял от работните места в индустрии, представляващи близо една четвърт от глобалната работна сила, съобщава БГНЕС. В доклад, публикуван във вторник, икономистите Зиад Дауд и Скот Джонсън заявиха, че това може да означава, че около 800 милиона души са изправени пред голяма излагане на риск тяхната работа да се окаже излязла от употреба. Страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, Чехия, Словакия и Япония са най-уязвими от на автоматизацията, пишат те.

Делфини роботи може да сменят истинските

Това е така, защото тези страни имат голям сегмент от работната сила в сфери на прости и рутинни дейности, които най-лесно могат да бъдат заменени от машини или вече разчитат на евтина работна ръка. По-голямата автоматизация рискува да създаде по-голямо неравенство в доходите, пишат икономистите. Докато преди се смяташе, че роботите заплашват предимно нискоквалифицирани работни места, сега се вижда, че те заместват хората на позиции, които могат да бъдат разделени на прости механични стъпки. Това често попада в средата на разпределението на доходите, което води до ефекта на поляризация.

Преподавател: Технологиите вкарват учениците в информационен балон

Не всичко е обаче лоша новина. Някои от най-изложените на опасност страни също имат бързо застаряващо население, което означава, че технологията може да помогне за компенсиране на демографските „черни облаци“, струпващи се над техните икономики, преценяват Дауд и Джонсън.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.