Атмосферата в някои части на страната е запрашена заради прах от Африка

 В събота времето ще бъде слънчево. Сутринта в някои ниски райони – покрай водоеми, в котловините и низините, има условия за мъгла. В хода на деня от запад облачността ще се увеличава, но не се окачват валежи до вечерта. Температурите ще се повишат и ще достигнат стойности между 21 и 26 градуса. Сравнително по-топло ще е на изток. Слънчево и топло за сезона ще е следобед и в планините. Температурите ще са между 15 градуса по високите части и до 21 градуса в ниското. 

 

В неделя слънцето над по-голямата част от страната ще се скрие. От запад на изток ще превали. Дневните температури ще се понижат с няколко градуса. Валежите ще продължат на изток в понеделник с тенденция в хода на деня да намалеят и спрат. Вторникът ще е прохладен и до обяд мъглив в котловините и покрай някои водоеми.     

Средиземноморски циклон ще определя времето през втората половина на следващата седмица. Валежите се очаква да са по-напоителни в четвъртък, най-вече в южната половина на страната и по-незначителни в петък. 

 

Въздухът над страната е запрашен от фин пустинен прах от Африка. Облакът преминава от запад на изток почти през цяла Европа. В неделя има условия за жълто-оранжев дъжд. Очаква се в началото на новата седмица да отмине. 3 от станциите за измерване на атмосферните замърсители у нас регистрират превишаване на нормите за концентрация на фини прахови частици от петък следобед. 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.