Вчера САЩ предупредиха за "възможни терористични атаки" срещу чужденци в Истанбул

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу разкритикува публичното съобщение на американското посолство в Анкара, излъчено снощи, в което се предупреждава за "възможни терористични атаки" срещу чужденци в Истанбул и останалата част от страната. "Голямата държава има отговорности. Тя не трябва да създава безпорядък, като прави каквото иска и както поиска", каза Сойлу на среща с пресата, според вестник "Хабертюрк",цитиран от БГНЕС.

САЩ предупреди за опасност от отвличания на чужденци в Истанбул

В изявлението си американското посолство твърди, че "е получило достоверна информация за възможни терористични атаки и отвличания на американски граждани и други чужденци в Истанбул". Поради тази причина обяви временно спиране на приема на граждани в легациите в Анкара, Истанбул, Адана и Измир.

"Разбира се, може да има оценки на тайните служби, но разпространението на решенията, взети в интернет, инкриминиращи друга държава, не е правилно отношение", настоява турският министър. "Получаваме информация и от тайните служби, както от нашата, така и от други държави, и сме много внимателни. Но когато намерим нещо, да пуснем в интернет, че може да сме изправени пред терористична атака и затова спираме издаването на визи, трябва да е свързано с дипломатическите изисквания", каза Сойлу. "В отношението на американското посолство липсват добри маниери и още по-малко спазване на изискванията на дипломацията", заключи министърът.

Ердоган: Макрон се нуждае от психиатър

Отношенията между Турция и САЩ, които от месеци са с възходи и падения, се обтегнаха отново, часове преди съобщението на посолството, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди тест с руския зенитно-ракетен комплекс С-400, добавяйки че няма да се интересува от мнението на САЩ по този въпрос. Часове по-късно Пентагонът осъди "с най-силните възможни изрази" турския процес, който според него "излага отношенията за сигурност" между двете страни на сериозен риск.

Точно днес турският министър на отбраната Хулуси Акар настоя, че Турция ще използва системата С-400 и отхвърли, че тя е несъвместима със сътрудничеството на НАТО, както самият Атлантически алианс многократно е заявявал.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си