86 % от българите спазват препоръките на здравните власти

Според проучване на „Екзакта Рисърч Гроуп” 86 % от българите спазват препоръките на здравните власти. 56 % от анкетираните вярват в официалната информация за коронавируса. На обратното мнение са 44 на сто. Изследването е проведено в периода 10-16 септември 2020 г. Чрез стратифицирана извадка по пол, възраст и тип населено място са подбрани и интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

Най-голямо разделение между хората има по въпроса за маските. Станахме свидетели на голяма паника от една страна и недоверие в съществуването на COVID-19 от друга. Защо обществото стигна до крайности коментират психологът Мадлен Алгафари и психиатърът д-р Владимир Сотиров.

Психология на новото "нормално"

„По време на епидемията хората натрупаха много напрежение. Факт е, че живеем от началото на годината в една необичайна ситуация. Всеки човек намира различни начини да отпусне напрежението, като с вентили. Един може да започне да се тъпче, друг може да пие, трети пък да спортува вманиачено”, обясни Алгафари.

„Ако мярката за маските беше предложена и въведена, а не наложена, тогава щеше да има много повече разбиране”, смята д-р Сотиров. 

Какви могат да са последствията от дистанционната работа?

По думите му по време на първата вълна всички бяха по-уплашени, отколкото сега. „Вече имаме много повече информация, вече сме в това месеци наред”, поясни психиатърът. Според него можем да опазим психиката си в условия на пандемия само като осмислим случващото се, вълнуваме се, споделяме и говорим за това.

„Винаги ще има хора, които ще вярват че има конспиративни теории, ще има хора, които ще вярват, че това е краят на света, ще има хора които ще са много уплашени и такива, които ще приемат лесно случващото се”, каза Мадлен Алгафари.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.