Синдиката възразява срещу вероятността за увеличение на извънредния труд

КТ „Подкрепа” с протест срещу намерението за увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно. Промяната е заложена чрез поправка на Кодекса на труда, като предстои окончателното ѝ гласуване.

Синдикатите смятат, че така се нарушават трудовите права и може да се стигне до опасна преумора на работници. Категорични са, че ако не бъдат чути, ще организират голям протест, за да спрат готвените промени.

„Това означава двойно повече натоварване за работниците и служителите за почти никакви пари. Това означава двойно повече катастрофи от изморени шофьори на улиците, двойно повече изморени медицински сестри и лекари”, смята Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа”.

„В кулоарите на парламента не се виждат преуморените шивачки, не се виждат смазаните на пътя български граждани, но ние ги виждаме. Ще направим така, че и те да ги виждат”, обяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

„Работим на много високи норми, с много ниски заплати”, посочи Росица Маринова от Федерация „Лека промишленост”.

„300 часа двойно увеличение. Това нарушава и баланса, който е постигнат в Кодекса на труда между работодателя и работника”, категоричен беше Александър Цапов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.