За смъртта му съобщи неговата приятелка Юлияна Велчева

Българският режисьор, актьор и продуцент Бедо Манукян е починал от COVID-19 вчера в София. Той е развил усложнения, причинени от коронавируса. За смъртта му съобщи неговата приятелка Юлияна Велчева.

„COVID отне моя скъп приятел Бедо Манукян – голям благородник, мъдрец, душеприказчик, талантлив режисьор и актьор, избрал да се върне в България след 39 години емигранство в Щатите. Та, Бедо тъкмо монтираше наново своя филм „Леблебии”, за да го пригоди към големия екран. Как да ти кажа сбогом, мили Бедо? Нямаш идея колко липсваш”, пише Велчева.

Бедо Манукян е роден през 1952 г. в семейството на оперетните актьори Сета и Шаварш Манукян. През 1966 г. емигрира заедно с родителите си в Америка. Там следва режисура и продуцентство в престижния Калифорнийски университет (UCLA) и прави кариера в Холивуд, като преди това е момче за всичко.

За пръв път се връща в демократична България през 1991 г., когато идва у нас като копродуцент и сърежисьор на филма „Леблебии“. Запознава се с режисьорката Иванка Гръбчева, която кани Манукян да консултира постпродукцията на игралния филм, посветен на банкера Атанас Буров - „Жребият“. Преди време участва и в сериала „Дървото на живота“. Окончателно се връща в родината си през 2005 г. Точно по това време става представител за България на Франсис Форд Копола, който снима в Румъния филма „Младост без младост“.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към близките на Бедо Манукян. Поклон пред паметта му!

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС