Решението идва след обвиненията за военни престъпления

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”. Решението му е във връзка с потвърдения обвинителен акт от Специалната прокуратура за военни престъпления в Хага, съобщи БГНЕС.

Трибуналът в Хага обвини Хашим Тачи в престъпления срещу човечеството

От прокуратурата потвърдиха и обвинението на лидера на Демократическата партия за Косово и бивш председател на парламента Кадри Весели. Адвокатът на обвиняемите Том Гаши съобщи, че се очаква Тачи и Весели да отпътуват за Хага през следващите дни. Според него ще последват още арести. „Имаме информация, че през следващите дни се очаква изпращането на г-н Тачи и г-н Весели“, каза Гаши.

През септември Хашим Тачи заяви, че ще подаде оставка в момента, когато Международният съд за военни престъпления в Косово потвърди обвиненията срещу него. Той беше извикан на интервю в Хага и след завръщането си каза, че не е бил питан за нито едно убийство, въпреки твърденията на медиите, че като един от основателите и ръководителите на Армията за освобождение на Косово (АОК) е сред заподозрените за убийството на над 100 цивилни албанци, сърби и други по време на и непосредствено след войната в Косово през 1998 - 1999 г.

Вчера силите на ЕУЛЕКС нахлуха в къщата на Якуп Красничи, който по-късно беше арестуван. Малко по-късно се получи потвърждение на обвинителния акт срещу Реджеп Селими, който заяви, че заминава за Хага на следващия ден.

Намалиха наполовина заплатите на премиера и министрите в Косово

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС