Родолюбиви българи продължават да развиват културна и образователна дейност

В много страни по света в момента се учи дистанционно. САЩ са една от тези държави.  Миляна Велева разказва как в столицата Вашингтон българските училища продължават своята дейност и в тези условия.

В месеците на пандемия група родолюбиви българи продължават да развиват културна и образователна дейност далеч от пределите на родината, в Съединените щати. И макар че формата се променя заради изпитанията, които предлага COVID-19, то същността остава същата.

САЩ са посочени като най-ефективната страна за участие в културно-идентичната дипломация на света. Повече от две десетилетия българските училища там са под светлината на прожекторите в разпространението на език и култура.

„Ситуацията в целия свят е специфична и ние сме принудени да се съобразяваме с условията. Часовете продължават онлайн. Не е най-доброто, но за това имаме възможност”, обясни Бойко Антонов, училище „Христо Ботев”.

Академията е част от асоциацията на съботно-неделните училища. Те са пръснати из целите Съединени щати, а нейни съоснователи са Анжела Хъшева, Силвия Костова и Бойко Антонов.

„Важното е, че има родители, които искат да поддържат българското в духа на децата си. При нас идват деца на 10-12 години, които знаят много малко думи на български, но трябва да ги научим. Езикът е важен, но трябва да ги научим на българският дух, традиции, танци, музика”, обяснява още Бойко Антонов.

А заниманията в българските училища са възможност не само за общуване на родния език, но и за откъсване от всекидневните проблеми, свързани със справянето с епидемията.

Десислава Джорданов, наша сънародничка, омъжена за американец от български произход, също развива просветителска дейност с друго училище – „Климент Охридски, което също е на територията на Вашингтон.

„И във Вашингтон, и в София надеждата е, че епидемията ще свърши скоро и училищата ще могат отново да отворят врати за своите възпитаници”, заявява Десислава Джорданов, училище „Климент Охридски”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.