Ако чистачките са в много лошо състояние, автомобилът може да бъде спрян от движение

Акция „Зима” е в ход, а от днес пътните полицаи глобяват за нарушения и липса на гуми, подходящи за студените месеци.

Пътните полицаи вече глобяват шофьорите, ако гумите им не отговарят на изискванията, т.е. да са или за зимни условия, или с дълбочина на грайфера поне 4 милиметра. Вече се санкционира и ако чистачките и светлините не са изправни.

Най-сериозната санкция е именно за неизправни чистачки – спиране на автомобила от движение. Ако имате проблем с фаровете, глобата е 20 лева, а ако гумите не отговарят на изискванията – 50 лева.

ВТОРИ ЕТАП НА АКЦИЯ "ЗИМА": Санкционират и пешеходците

Въпреки че акция „Зима” стартира на първи ноември, и днес, в първия ден с налагане на санкции, се извиха опашки пред пунктовете за смяна на гуми. Мотивите на шофьорите са различни.

„Днес е срокът, до днес мога да карам с летни гуми, защо да не ги ползвам. Те имат добър грайфер, но все пак не искам да рискувам, защото все пак има и такива полицаи, които се заяждат, че не са зимни гуми, така че предпочитам да не рискувам“, казват шофьори.

Контролните органи ще спират автомобилите от движение само, ако чистачките са неизправни или гумите са разкъсани.

„Санкциите са крайния вариант, който държавата трябва да предприеме спрямо хората, които не желаят да се съобразяват с правилата. Изборът на гуми – това е лична отговорност, не трябва да се акцентира само върху минималните законови изисквания“, казва Росен Рапчев, гл. експерт, ДА „Безопасност на пътя”.

Според експертите шофьорите не трябва да се влияят от минималните изисквания, а да мислят за безопасността си.

„Трябва да притежавате зимна гума, която е маркирана със зимния знак, който е планината с трите върха. И качествата на зимната гума са важни, защото при нея има повече естествен каучук. Ако карате с летни гуми и сте на 4 мм, по никакъв начин не може да е безопасно, защото зимната гума има други качества, отколкото лятната“, казва търговецът на гуми Желязко Ташев.

Освен за състоянието на автомобилите, полицаите ще следят с приоритет и за нарушения, свързани с пешеходците.

Започва вторият етап от акция „Зима”

„Трябва да преминават на предвидените за целта места, а именно пешеходни пътеки. Следващото, което е изключително важно е поведението на водачите на МПС. Когато всъщност са в непосредствена близост до пешеходци и не отнемат тяхното предимство при пресичане на пешеходни пътеки“, коментира Цветелина Рандева, ОДМВР – Бургас.

Тези проверки ще продължат до 20-ти ноември. А днес почитаме паметта на жертвите на пътя в световен мащаб. Само у нас миналата година са станали 6730 тежки катастрофи с близо 8500 ранени и 628 загинали.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.