Водопадът е сред най-големите в Северна България и не пресъхва дори в най-сухата част на годината

Като малък процеп в безкрайните полета на Дунавската равнина, каньонът на река Бохот разрязва пейзажа съвсем близо до великотърновското село Хотница. Едноименният водопад е сред най-големите в Северна България и не пресъхва дори в  най-сухата част на годината.

Пътят с кола води до самия водопад и малкото езерце под него. Красотата на тази природна перла обаче се крие нагоре по скалите. Тръгваме по издълбаните в камъните стъпала, внимателно придържайки се към дървения парапет. Изкачването е по хлъзгава пътека. Отгоре обаче можем да видим този 30-метров водопад в цялата му прелест.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: От покрива на Смолян

Преди да потънем в цветната прегръдка на каньона, пред нас се изправя скала с тесен процеп. Преди години каменният улей се е ползвал за отклоняване на водата към стара мелница. Днес обаче влюбени туристи го ползват по друго предназначение - "заключват" любовта си тук с катинарчета.

След процепа излизаме там, където водата се спуска в живописен скок към езерото. Следват поредица дървени мостчета от двете страни на река Бохот. Есента е превърнала дъното на каньона в приказна цветна черга, която те оставя без дъх.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Тайните на Дяволския мост (ВИДЕО)

Целият този пъстър оазис се обхожда за около час. Някои от дървените стълби в горната му част са изгнили и изискват повече внимание. Усилията обаче си заслужават и човек си тръгва оттук, зареден с голяма доза красота, която само природата може да нарисува.

От Велико Търново Хотнишката пътека е на 30 минути с кола. От Габрово, Ловеч, Плевен или Търговище пътят е близо час и половина. От София или Пловдив до Хотница се стига за 3 часа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.