Бизнесът смята, че повече от половината от заведенията ще фалират, ако останат затворени до март

Спешни совалки в средите на бизнеса. Още снощи ресторантьори и хотелиери изпратиха отворено писмо до правителството, в което настояват да не ги затварят, докато не стане ясно как държавата ще ги подкрепи финансово.

Все още няма решение за това дали и евентуално как ще бъде подпомогнат бизнесът. Очаква се решението за това да дойде в сряда, когато ще се обсъжда въвеждането на мерките в Министерския съвет. Очакванията в бранша са всички заведения и търговски обекти да бъдат затворени.

Ресторантьори: Искаме конкретни икономически мерки преди да ни затворят

През целия ден в един от столичните молове имаше много хора, вероятно заради перспективата от петък всичко да затвори и да останем дори без опция да купим подаръци за Коледа.

Димитър е сервитьор от 20 години и за първи път в живота си признава, че се чувства в безизходица. За първи път останал без работа при карантината през март

„Ресторантът беше затворен за близо 2 месеца. Нямахме никакви доходи, шефовете ни помогнаха, доста се възползваха от тези безлихвените кредити, но лошото е, че сега и при това затваряне вече идва време за вноските”, обяснява Димитър Димитров.

През пролетта Димитър също изтеглил безлихвен кредит, за да издържа двете деца и съпругата си, която също е сервитьор. Вече е дошъл и моментът за падежа.

Ресторантьори с писмо до Борисов заради предложените мерки

„Всички в нашия бранш са на това положение, защото ние де факто оставаме на улицата без нищо”, коментира Димитър. „Ако отидем на борсата, ще е по взаимно съгласие и ще получим пари чак януари месец. Това е един период от 40 дни”.

Очакванията на Румен Асенов - шеф готвач, който ръководи 50 души, са заведенията да останат затворени до края на извънредната епидемична обстановка – март 2021 г.

„В дадената ситуация не знам как да реагираме, разчитаме изцяло на работодателя. Но ако няма да работим 4 месеца, персоналът, хората, работниците – те не знаят какво да очакват”, обяснява Асенов.  

А работодателите настояват държавата да ги подпомогне финансово.

„Ние искаме 80% от заплатите на нашите служители да бъдат поети. Искаме да бъдат разсрочени кредитите на физическите и на юридическите лица. Искаме да бъдат опростени лихвите върху данъчните задължения от март месец досега”, заяви Емил Коларов, Сдружение на заведенията в България.

„На този етап се чувстваме по-обнадеждени, защото няма как да си помислим, от тази заповед става дума за около 500 000 души, може би и повече, че държавата ще остави тези хора на улицата, без да предприеме никакви мерки”, заяви Ричард Алибегов, Българска асоциация на заведенията.

Прогнозата на бизнеса е, че повече от половината от заведенията ще фалират, ако останат затворени до март догодина.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си