Китай яростно отрече твърденията на САЩ и други западни правителства

Текст с шокиращи заключения за това как коронакризата е била скрита в Китай от самото начало на пандемията публикува днес Си Ен Ен.

Документите, изтекли от китайската провинция Хубей, показват, че Китай е декларирал по-малък брой коронавирусни инфекции, че са били необходими седмици за диагностициране на новите случаи и че не е информирал обществеността за пик на сезона на грип Хубей през декември миналата година. Това съвпада с времето, когато се подозира, че първите случаи на коронавирус реално са се появили в Китай, пише Си Ен Ен.

СЗО: Ще направим всичко, за да узнаем произхода на COVID-19

В доклад, озаглавен „Вътрешен документ. Поверително“, местните здравни власти в провинция Хубей, където за първи път е бил открит вирусът, са обявили общо 5 918 новооткрити случаи на 10 февруари, повече от два пъти повече от официалния публичен брой потвърдени случаи. По това време тази цифра не е била публикувана и изглежда Китай е представил данните по начин, който омаловажава тежестта на епидемията.

Цифрата, неизвестна по-рано, е в поредица от разкрития на 117 страници изтекли документи от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Хубей, който той притежава и чиято автентичност е потвърдена от Си Ен Ен.

Китай яростно отрече твърденията на САЩ и други западни правителства, че умишлено е задържал информация за вируса, като твърди, че е бил честен със света от самата му поява. Въпреки че документите не предоставят доказателства за умишлен опит за прикриване на констатациите, те разкриват редица несъответствия в това, което властите са знаели и това, което е било разкрито на обществеността.

Документите, които обхващат непълния период между октомври 2019 г. и април тази година, сочат негъвкава здравна система, ограничена от бюрокрация отгоре надолу, и процедури, които не са били адекватни за справяне с избухналата криза. Няколко критични документа в ранните етапи на пандемията предоставят ясни доказателства и сочат към модел на институционални недостатъци.

ПРОУЧВАНЕ: COVID-19 се е разпространявал в Италия още през септември 2019 г.

Документите показват, че местните здравни служители са разчитали на неизправни механизми за тестване и докладване за нови случаи.

Докладът на основата на документите от началото на март показва, че средното време между появата на симптомите до потвърдената диагноза е 23,3 дни. Експерти заявиха пред Си Ен Ен, че това значително затруднява наблюдението и борбата с болестта.

Здравните експерти казват, че документите ясно показват, че Китай е знаел всичко за вирусната епидемия през първите месеци.

"Ясно е, че са допуснали бюрократично и политически мотивирани грешки в начина, по който е подходено към епидемията", каза Янжонг Хуанг, висш здравен специалист в Съвета по външни отношения, писал подробно за общественото здраве в Китай. "Това е имало глобални последици", добави той.

Китайски хакери откраднаха данни за ваксини от испански лаборатории

Документите са предоставени на Си Ен Ен от лице, поискало да остане анонимно. Човекът е завил, че е работил в китайската здравна система и е бил мотивиран да изложи истината, която е била цензурирана. Документите са проверени от шестима независими експерти за достоверността на съдържанието. Те показват широк набор от данни за два конкретни дни, 10 февруари и 7 март, които са значително различни от това, което Китай публично е декаларирал по това време. На 10 февруари, когато Китай съобщи за 2 478 нови потвърдени случая в цялата страна, документите показват, че в действителност в Хубей са декларирани общо 5 918 новосъобщени случая. Според доклада има 2 345 „потвърдени случаи“, 1 772 „клинично диагностицирани случаи“ и 1 796 „подозрителни случаи“.

От всичко това може да се заключи, че светът е получил по-оптимистични данни от Китай, отколкото реалните.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС