Преди това народните представители спориха заради разходите

Политически скандал заради ваксините. Управляващи и опозиция в спор за процедурата за купуването. От БСП поискаха по темата да говори премиерът. Бойко Борисов обаче не дойде в парламента, защото мнозинството отхвърли предложението на БСП.
Лидерът на социалистите Корнелия Нинова поиска пълна яснота по сделката за ваксините и обвини Борисов, че повече от година отказва да бъде изслушан в парламента. Управляващите отговориха, че опозицията иска да трупа политическо дивиденти. В крайна сметка разясненията за ваксините даде здравният министър.

Проф. Ангелов: COVID-ваксина ще се поставя само след информирано съгласие

„Така днес уплашен от ситуацията и отказващ да поеме отговорност за кризата, иска да му подпишем празен чек за купуване на ваксини и COVID-19. Защо искаме премиерът да дойде, а не здравния министър? Защото министър-председателят е единственият, който знае последователността и същността на решенията в ЕК”, заяви Корнелия Нинова.

От ГЕРБ реагираха остро. Според тях левицата правила опит за политически дивиденти. „Моля да не допускате внушения, които имат последствия като разделение в българското общество. Вашата обсебеност да видите премиера тук, може да бъде обект на психологическо изследване”, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Проф. Йорданка Стоилова: Ваксините са най-сигурното средство срещу пандемията

В хода на дебатите се породиха притеснение, но и емоциите избуяха. „Има нужда от повече медицинска информация. Има нужда от много сериозно съгласувани логистични действие. Важно е да се обясни защо целим по-сериозно покритие на населението”, заяви Нигяр Джафер от ДПС.

От БСП поискаха да се запише условието, че ваксинирането ще е безплатно, но мнозинството го отхвърли.

„Това, че ваксината ще е платена, е лъжа. Засрамете си от това, което искате да внушите”, каза Александър Иванов от ГЕРБ.

Последва отговора на здравния министър. „Ваксината е единствения начин да ни избави от това, което ни връхлетя. Няма да позволя да се обвинява Министерството на здравеопазването и да се говорят лъжи. Ваксината ще е безплатна за всички българи и ще е доброволна”, каза той.

От левицата поискаха и още разяснения. „Вие трябва да се срамувате, че сме на 1-во място по смъртност. Защо се стигна дотук?”, запита Стойнев.

„Аз също се притеснявам защо се стигна до това смъртността да е висока. От тази трибуна хората бяха разубеждавани да не носят маска. Ако не покажем единство, няма да успеем да стигнем доникъде”, посочи Ангелов.

След всичко това дойде и време за изводи. „Управлението не се справи с кризата. Всичко, което ни интересуваше получи отговор - не знаем”, категорична бе Нинова.

„Те се възползват и опитват да дестабилизират вярата на хората”, коментира Дариткова.

Накрая депутатите одобриха закупуването на ваксини срещу коронавирус. Окончателно беше решено още известяването за карантина да става чрез SMS, имейл или по телефона.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.