Експертите не одобряват изцяло решението на властите

Австрия започна масови тестове за коронавирус. Въпреки предупрежденията на експертите, че това може да е грешка, се извиха големи опашки пред центровете за взимане на проби.

Три от деветте федерални провинции прилагат процедурата. Идеята е да бъдат открити носители на заразата, които нямат симптоми. Експертите казват, че получаването на отрицателен резултат може да заблуди хората, че могат нормално да празнуват с близките си Коледа.

Австрия въвежда задължителна карантина за пристигащите от България

Освен това предупреждават, че използваните бързи тестове не са достатъчно точни. Според учените правилната тактика е да се правят PCR тестове на рисковите групи и да се положат повече усилия за следене на онези, които са контактували със заразени,

"Подготвени сме да тестваме 20 хиляди души на ден в този център. Днес тепърва започваме и процедурата трябва да се доизглади. Разчитам на над 10 хиляди теста сега, след което ще достигнем капацитета от по 20 хиляди в следващите дни”, каза Норберт Лик, майор в австрийската армия.

Австрия пуска скиорите по пистите, но хотелите остават затворени

"Доста се стреснах, когато видях колко дълга е опашката. Помислих, че ще чакам два часа или повече. Но накрая изминаха общо 50 минути от момента, в който дойдох, до момента в който напуснах залата. Мисля че организацията е добра, а служителите са много приветливи”, коментира  Маркус Шнайдебауер, учител от Виена.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.