Нарушителите се глобяват със 135 евро

Франция отмени карантината, въведена заради коронавируса, но тя бе заменена от ново ограничение. От снощи е в сила вечерен час, който важи от 20.00 до 6.00 ч. В този часови интервал хората могат да излизат само, за да отидат на работа или по официални делови или медицински причини. Всеки, който наруши вечерния час, подлежи на глоба от 135 евро.

След пика на втората вълна на заразата миналия месец във Франция сега темповете ѝ сериозно намаляха. Здравни експерти обаче предупреждават за опасност от трета вълна, ако хората не бъдат отговорни по време на коледните и новогодишните празници.

Франция въвежда вечерен час

Вечерният час засяга дори вечерта на 31 декември. Тогава над 100 000 пазители на реда ще бъдат ангажирани, за да следят за спазване на полицейския час.
 
Местните здравни власти препоръчаха едноседмична автоизолация за всички, които се готвят да пътуват при близки за празниците. Децата също получиха разрешение за отсъствие от училище в последните дни преди Коледа, за да се намали рискът от разпространение на заразата. Световната здравна организация пък посъветва гражданите да носят своите маски дори по време на домашните семейни и приятелски събирания.

 

Видео: Руптли

Спиращи дъха кадри на пустеещ Париж обиколиха света в първия ден на новия полицейски час. Празни улици, окъпани в светлина и празнични гирлянди, се готвят да посрещнат една различна Коледа.

Макар и далеч от пика на втората вълна на заразата през миналия месец, броят на новозаразените с коронавирус във Франция остава висок - 11 500 за последното денонощие. Смъртните случаи в страната са се увеличили двойно през последните 3 дни, като общият брой на загубилите живота си вследствие на COVID-19 от началото на пандемията е близо 60 000.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.