Взети са всички мерки срещу COVID-19

Днес откриха ски сезонът в Банско. Заради пандемията официална церемония нямаше, но курортът вече чака скиори и туристи, гарантирайки им безопасност.

В курорта уверяват, че през целия сезон ще спазват стриктно всички мерки, които се изискват за справяне с разпространението на коронавируса. В момента работят обощо 7 писти.

„На върха има много сняг, така че е прекрасно за каране на ски, може да се слиза вече до долната част, но имаме още нужда с оръдията да поработим в средната част на планината”, каза директорът на ски зона Банско Иван Обрейков.

Контролът в зоната на кабинковия лифт ще бъде засилен. На опашките хората ще трябва да чакат на дистанция един от друг и да спазват всички указания.

„Задължително в закрити помещения ще трябва да с маски. Препоръчително е кабинките да са с отворени прозорци. Ще ги дезинфекцираме по 3 пъти на ден”, поясни Обрейков.

 

От Планинската служба предупредиха всички, които тръгват към планината да се движат само в маркираните писти. 

„Тъй като извън тях дебнат доста опаности - скални прагове, лавини и още други неприятности, които могат да бъдат опасни за здравето и живота на туристите”, каза Атанас Уков от ПСС – Банско.

От Планинската служба добавиха, че в последните дни снеговалежът в планината е бил придружен с вятър, което е напълно улеите със сняг, а това води до сериозна опасност от лавини. 

България се готви за активен зимен сезон

В Пампорово тече трескава подготовка за началото на зимния сезон, който ще стартира тази събота. Вече се обработват и шестте писти в курорта. Заради пандемията са въведени специални мерки за скиорите, които ще използват лифта и пистите.

„При нас лифтовите съоръжения нямат затворени кабинки, така че возенето не представлява каквато и да е опасност за гостите. Другото задължително условие е хората да бъдат добре екипирани с очила и маски на лицето”, каза управителят на „Пампорово” АД Мариян Беляков.

В Пампорово запазват миналогодишните цени, като в първите дни след отварянето ще има отстъпки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.