Статистическото изследване трябваше да започне на 22 януари 2021 г.

Мнозинството в парламента отложи планираното преброяване на населението. Заради риск от разнасяне на зараза, депутатите гласуваха по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, Министерският съвет да може да определи нов срок.

Предложението успя да скара депутатите. Преброяването трябваше да започне в края на януари, но заради пандемията това няма да се осъществи. 

В парламента опозицията възрази срещу решението Министерският съвет да определя новия срок за преброяване. Спрямо изискванията на Европейската комисия преброяването в страната трябва да се стане до края 2021 година.

ПРОУЧВАНЕ: Четири партии със сигурно място в следващия парламент

Пред NOVA от НСИ посочиха като възможен вариан - това да се случи през юни.

В края на януари Зина Трифонова трябваше да тръгне по домовете на хората. Заради пандемията обаче това няма да се стане.

„Мисля, че по-добре е да бъде променена датата. В тази ситуация не би следвало да се минава по домовете да се влиза. И да бъде в по-добро време в по-спокойно“, смята тя.

БСП се противопоставиха на решението Министерският съвет да определя периода на преброяване и направиха паралел с изборите.

„Това не може да стане, разтоварвайки се от отговорност и давайки на МС възможността да решава. Този проблем трябваше да бъде решен в пленарна зала. Все пак е обект на най-различни спекулации“, каза Крум Зарков от БСП.

„Не се съгласявам, че има отношение с предстоящите избори. Няма никаква задкулисност. Абсурдно е 30 хиляди да тръгнат по домовете“, каза Александър Ненков от ГЕРБ.

„Не виждаме проблем в това МС да реши кога да е датата, без значение кой МС ще бъде - дали ще е този, дали ще е следващ МС“, каза Юлиан Ангелов от ВМРО.

Пред NOVA от Националния статистически институт определиха решението като навременно и логично.

ОКОНЧАТЕЛНО: Строгите мерки остават до 31 януари (ВИДЕО)

Председателят на НСИ разсея съмненеята за обвързяност между преброяването и предстоящите избори за парламент и президент плез 2021-а.

„Между преброяването и изборите няма никаква връзка. То не осигурява информация за избирателните списъци“, казва той.

И докато в пленарната залата се говореше за опаснтост от пандемията, маските пак станаха повод за скандал.

„Някои влизат и буквално плюят. Заповядайте колеги закъснявате за час. Сложете си маските“, каза Будинов от ГЕРБ.

„Недопустимо е да се държи все едно играем долнопробни пиеси“, каза от БСП.

„С вас не става нито шега нито смях. Ако трябва да кажа за нищо не ставате, дори за кворум“, заяви пък Вежди Рашидов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.