Предимството на изкуственото дръвче е, че се използва многократно

Коледната елха с украсата, лапичките и подаръците под нея. В последните дни на годината това е задължителен аксесоар във всеки дом. Безспорно предимство на изкуственото дръвче е, че се използва многократно.

„Всеки път, когато се купува такова дърво, се спасява едно дърво от природата. Нито се реже, нито умира. Хората започнаха все по-често да посягат към такива“, казва Йонко Земярси – производител на изкуствени елхи.

ТРАДИЦИЯТА ОЖИВЯВА: Как да си направим сурвачка?

Изкуствените коледни дръвчета растат в този цех в град Раковски. Дневно оттук излиза една гора от над 500 елхички. В основата на всяка е специално цветно фолио, нарязано във формата на иглички.

Клоните се сглобяват и за минути пред нас е поредната елха, която трудно можем да различим от естествената. Точно такива дръвчета в момента са най-търсени на пазара.

 

 

„Например това дърво е сребърен смърч, който всички сме виждали сред природата. Реалистичен и лесен за украса. Предишните елхи изглеждаха като някакво фолио или сплескани хартийки. А сега технологиите позволяват игличките да са с обем и да са реалистични. От два метра няма как да видиш дали е естествено или изкуствено“, казва Йонко.

Още по-голямо впечатление правят елхите със заскрежени клони.

„Понякога в природата скрежът и вятърът правят дървото заскрежено само от едната страна. Имаме и такъв модел. Преди тези цветни елхи се взимаха за детски стаи, но мина тази вълна. Хората сега украсяват по-традиционно, което е добре“, добавя Йонко.

Алтернативата на отсечените дръвчета се украсява по-лесно и не прави боклук. Създава само коледно настроение.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.