Берн въведе карантина заради новия и по-заразен щам на COVID-19

Стотици туристи, които би трябвало да са в карантина заради новия щам на коронавируса, са избягали посред нощ от швейцарския ски курорт Вербие, който е особено популярен сред британците. Някои от тях по-късно се появили във Франция, каза пред ДПА Жан-Марк Сандос, говорител на община Бан, към която спада Вербие.

Нидерландия въвежда задължителни PCR тестове за влизащите в страната

Швейцарските власти са регистрирали 420 британци, карантинирани преди Коледа. Около 50 от тях веднага са си заминали, а от другите 370 до днес там са останали само 10-ина, каза Сандос. "Разбираме гнева им", добави той.

Говорителят остро разкритикува прибързаните и въведени със задна дата изисквания за пристигащи от Великобритания. "Семейства с малки деца внезапно се оказаха блокирани на 20 кв. м. Това е нетърпимо", добави той.

От днес задължителен PCR тест за пристигащите в Турция

Тези, които заминаха за Франция, ще разберат, че там ски курортите не работят заради местните карантинни мерки. Но там поне няма да бъдат затворени в хотелите и квартирите си, както в Швейцария.

Япония забранява влизането в страната до края на януари

Швейцария прекрати всички полети от Великобритания (както и от Южна Африка) на 20 декември заради открития там нов, по-силно заразен вариант на коронавируса. На 21 декември властите наредиха всички пристигнали от 14 декември насам да бъдат карантинирани за 10 дни от датата на пристигането си.

Междувременно няколко австрийски ски курорта обявиха, че затягат мерките срещу коронавируса след наплив на туристи през последните почивни дни. Слънчевото време в събота и неделя привлече големи тълпи от хора.

„Общо взето е страхотно. Маските не са много удобни, но е забавно да си навън! Не очаквах, че ще има толкова много хора, но всичко е уредено и не се страхувам”, заяви скиорът Кевин Шмид.

Николова: Контролът ще е безкомпромисен, важно е всички да спазват мерките

Много ски курорти в Австрия в момента са отворени, но повечето места може да бъдат посетени само от местни жители, тъй като за пристигащите от чужбина е в сила 10-дневна карантина. В страната е в сила трети локдаун, но правителството разреши отварянето на курортите от 24 декември. Властите смятат, че като спорт, упражняван на открито, карането на ски е напълно безопасно, ако са взети всички предпазни мерки.

Стотици се отправиха и към немските зимни курорти през уикенда след Коледа, за да се насладят на снега. И това, въпреки усилията на властите да ограничат разпространението на коронавируса.

България се готви за активен зимен сезон

„Не видях никой да носи маска. Шалове може би да, но не и маски. Ние минахме по страничен път и не видяхме много хора, но когато срещахме всички спазваха дистанция”, сподели една от курортистките.

Германия е сред европейските страни, които решиха поне на този етап да не отварят ски курортите си.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА