Той коментира бейби бума и завръщането на младите в страната

Пандемията се отрази в малки аспекти на демографията в страната. Това отчете в студиото на „Събуди се” преподавателят по демография в Софийския университет Георги Бърдаров.

„Има повишаване на раждаемостта и смъртността, което е логично и нормално. По принцип България има проблем със смъртността, като страната ни е водеща в света по този показател. Не мога да кажа, че пандемията се е отразила кардинално на демографията. Разликите са съвсем малки”, добави специалистът.

Бейби бум в края на 2020 г. (ВИДЕО)

Бърдаров коментира завръщането на някои млади в страната и повишената раждаемост.

„За бейби бум не може да се говори. Има леко повишаване на ражданията. Младите, които се върнаха - за тях надеждата беше, че ще останат и ще подобрят картината. Те обаче ще го направят, само ако имат условия за това”, каза още той.

Пандемията, според Бърдаров, не е променила и тенденцията за обезлюдяване на малките населени места в страната.

„Един от проблемите на съвременните развити общества, не само на България, е огромният процент самотни хора. Основното у нас е, че те живеят в изолирани места”, допълни експертът.

Преподавателят по демография си представя в България да няма голяма промяна след коронакризата. Споделя обаче, че е оптимист и вярва в доброто бъдеще на страната.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.